Windturbines in Lansingerland: gegijzeld door de Provincie

Voor Leefbaar 3B is het duidelijk: windturbines in Lansingerland zijn onbespreekbaar. Dat geldt voor heel Lansingerland, dus ook aan de grenzen met onze buurgemeenten. We zouden zelf ook niet willen dat andere gemeenten tegen onze grenzen windturbines zouden plaatsen, en diezelfde bescherming verdienen onze inwoners.

Het indienen van een bespreekpunt door enkele partijen in de commissie Algemeen Bestuur van 4 december j.l. wekte de schijn dat deze raad nog enige invloed zou hebben op de plannen van de Provincie Zuid-Holland om windturbines in Lansingerland te plaatsen. Niets is minder waar. De Provincie heeft de regie overgenomen, en deze raad heeft geen enkele inbreng meer in de besluitvorming. Dat is een pijnlijke realiteit waar we mee te maken hebben. Nieuwe afstandsnormen nu formuleren (wat Leefbaar 3B is de afstandsnorm 56km², ter grootte van het grondgebied van Lansingerland) heeft helemaal geen zin: die tellen helemaal niet meer mee in de procedure van de Provincie. Sterker nog: in het huidige beleid van Lansingerland zijn Kruisweg en Noordpolder al uitgesloten van windenergie. Als er echt nog enige manier van invloed mogelijk zou zijn waardoor we nu nog windturbines kunnen voorkomen, dan zou Leefbaar 3B dat met beide handen aanpakken: maar dan moet het wel technisch en juridisch goed onderbouwd zijn en vervolgens bijvoorbeeld middels een beeldvorming goed uitgelegd. Nu kwam het bespreekpunt uit de lucht vallen in aanloop, gecombineerd met insinuaties in de media, en werd de commissie daags voor bespreking nog verrast met een extra bijlage waarvan de oorsprong onbekend was.

In aanloop naar de commissievergadering werd in de nieuwsbrief van VVD vorige week geschreven: “Wij zijn tegen windmolens in Lansingerland. Waar andere partijen dit lijdzaam lijken te ondergaan doet de VVD een uiterste poging om tenminste voorwaarden te verbinden aan de plaatsing van deze windturbines. Verder is het een publiek geheim dat partijen een voorkeur hebben voor de locatie Kruisweg voor het plaatsen van een windturbine.”

Deze verdachtmakingen en onwaarheden zijn voor Leefbaar 3B onacceptabel. Zij beweren enerzijds dat zij de enigen zijn die iets tegen windturbines willen doen (Leefbaar 3B’er Duivesteijn sprak in bij Provinciale Staten, schakelde intensief met diverse Provinciale Statenleden, kwam opdagen bij informatieavonden: waar was de VVD het afgelopen jaar?) en anderszijds insinueren zij dat andere partijen de Kruisweg hebben opgeofferd voor windturbines: misleiding en verzonnen fabels. We moeten hier als gemeenteraad juist gezamenlijk optrekken tegen (diezelfde) partijen die vanuit het college van Gedeputeerde Staten (VVD, CDA, PvdA/Groenlinks, BBB) de windturbines door onze strot duwen.

Hoe zat het ook alweer?

  • Lansingerland heeft een inspanningsverplichting vanuit het windconvenant voor 12 MW windenergie
  • Lansingerland heeft aan die inspanning voldaan (onderzoek geeft aan dat 12 MW lastig haalbaar is)
  • De Provincie streeft opeens naar 15 MW in Lansingerland
  • Het Bleizo-gebied, dat wordt gegijzeld door de Provincie, kan zelfstandig niet eens 15 MW opwekken: dus zelfs als daar wind gerealiseerd wordt, moet er ook op Noordpolder of Kruisweg een of meerdere windturbines komen.
  • De Noordpolder lijkt op voorhand uitgesloten vanwege beperkingen van Rotterdam The Hague Airport.
  • Kruisweg lijkt dus de dupe te worden en daar moeten we ons allemaal tegen verzetten: het open landschap, het Groene Hart bufferzone, nabijheid van inwoners Kruisweg, Oosterheem en Moerkapelle, aanwezigheid Tennet hoogspanningsmasten zouden voldoende redenen moeten zijn om niet door te zetten.

In januari of februari wordt de bestuursovereenkomst tussen college van B&W en college GS besproken. Hopelijk kunnen de partijen die tegen windturbines zijn dan echt gezamenlijk werken aan een manier waarop we windturbines blokkeren.

Leefbaar 3B blijft zich inzetten voor een duurzame oplossing zonder windturbines, waarbij we onze koppositie in zonne-energie, geothermie en restwarmte uit de kassen verder uitbouwen. Dat zijn de manieren waarop we een bijdrage kunnen en willen leveren aan de energietransitie, zonder onze inwoners en ons landschap op te offeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*