Verval boerderij Rabobank

De bij de Rabobank in Bergschenhoek gesitueerde en in eigendom van de bank zijnde boerderij is sprake van ernstig verval. Temeer daar het gaat om een door het Rijk beschermd monument heeft Kees Heugens schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W van Lansingerland.

In hun beantwoording erkent het college dat

 1. er sprake is van achterstallig onderhoud;
 2. op dit ogenblik een onderzoek plaats vindt over de mate waarin dit het geval is;

B&W de Rabobank hierna zal houden aan hun wettelijke en maatschappelijke verplichtingen om de boerderij in verantwoorde staat te brengen en te houden.

1 Comment

 1. Goedenavond,
  hier een reactie van mij over de boerderij aan de Oosteindseweg naast de Rabobank in Bergschenhoek.

  Het wordt hoogtijd dat dit laatste stukje historie uit de tijd dat onze dorpen nog bevolkt werd door agrariers en melkveehouders.
  De bouwstijl van deze boerderij is volgens mij 19e eeuws. Het is in Bergschenhoek al heel lang treurig gestelt met historische huizen en gebouwen,
  het dorpse karakter van weleer is reeds lang verdwenen. De afbraak is begin 70er jaren begonnen met de oude Nederlands Hervormde Waterstaatskerk in het centrum te slopen, daarna volgden het postkantoor, het oude gebouw met herberg De Vlashandel, oude pandjes in het centum, Vlaggemanskade en Smidshoek. Ook het oude Gemeentehuis eind Dorpsstaat/Oosteindseweg moest verdwijnen en zo is mijn geboorteplaatst een modern allegaartje geworden, met een lelijk Hervormd Kerkelijk centrum, alles moest verdwijnen voor zogenaamde economische belangen,
  de romantiek met zijn eeuwenoude dorpse karakter, is door ondeskundige bestuurders de nek omgedraaid, het is mij altijd een doorn in mijn ogen geweest. Momenteel leven we in een tijd van melaise die eigenlijk door de schuld van de banken en verkeerd beleis is ontstaan.
  De Rabobank is eigenaar van de boerderij, ik vindt persoonlijk dat de overheid en monumentenzorg de Rabobank moet dwingen over te gaan tot restauratie, zij moeten dit financieren vind ik. Het zou zonde zijn als dit laatste stukje boeren cultuur door verval verdwijnd. Volgens mij zou dit pand zeer geschikt zijn voor oudheidkamer en het vestigen van het historischgenootschap van de drie kernen van Lansingerland.

  Denk er eens over na hoe dit varkentje gewassen diend te worden.

  Met de hartelij groeten van,

  Bram Krijgsman.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*