Uitstel renovatie bruggetje Berkelsedijk

Op voorstel van Leefbaar 3B raadslid Hans Dirkzwager heeft de gemeenteraad van Lansingerland besloten de renovatie van het bruggetje tussen Berkelsedijk en Ds. Van Koetsveldstraat uit te stellen.

Op dit moment ligt een noodbrug over de eeuwenoude brug. Door het raadsbesluit blijft deze noodbrug voorlopig nog liggen. De reden van uitstel heeft uitsluitend te maken met onduidelijk financieel inzicht, zowel betreffende de brug zelf als de totale financiële opgave waarvoor de gemeente staat. De raad heeft nog geen inzicht in de reserve beheersplannen kunstwerken (kunstwerken zijn in dit geval bruggen, viaducten, etc.). Ook het totaal bezuinigingsbeeld van de gemeente Lansingerland is nog niet in beeld. Dat is ook de reden dat het voorstel van Hans Dirkzwager voor uitstel met een half jaar werd aangenomen en het college het voorstel terugtrok.

Naast overwegingen van financiële aard. Zijn zeker ook cultuurhistorische belangen in het geding. Het was dan ook daarom dat Jouke Post, voorzitter van de Commissie Cultureel Erfgoed van Lansingerland insprak en de raad  wees op de 800 jaar oude landscheidingdijk vanaf de Wildersekade tot in Zoetermeer. Het Berkelse dijkje is een onderdeel van die eeuwenoude landscheiding en het bruggetje naar de Ds. Van Koetsveldstraat ligt er al eeuwen. De Commissie Cultureel Erfgoed vindt dat het bruggetje moet worden hersteld dat het niet moet worden vervangen door een dam met duiker. Dan zijn we weer een stukje cultureel erfgoed in Lansingerland kwijt. Leefbaar 3B is het daar volledig mee eens. We moeten zuinig zijn op onze gemeentemonumenten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*