Preventie en handhaving Drank- en Horecawet moet goed geregeld zijn

De VVD heeft moeite met € 300.000 voor nieuw beleid, maar heeft geen moeite om

politie-112_leefbaar3B_Lansingerland€ 110.000 euro uit te geven voor een ongestructureerde aanpak van het preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet.
Snapt u het nog?

Volgens de VVD ondervinden veel bewoners hinder van overlast, vandalisme en geweld door dronken mensen op loop- en slooproutes. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft Leefbaar 3B woordvoeder Jan van der Laan de VVD gevraagd of zij over valide cijfers van overlast, vandalisme en geweld beschikt of dat zij dit van horen zeggen heeft. Het laatste bleek het geval, want de VVD gaf geen antwoord op deze vraag. lees meer

Als bewoners overlast ondervinden, vandalisme constateren en/of getuige zijn van gewelddadig gedrag door dronken mensen, dan is het volgens Leefbaar 3B verstandig om direct de politie te bellen, zodat de overlast gevende personen kunnen worden aangehouden of kunnen worden aangesproken. Ja, de politie kan niets met zaken, die door horen zeggen worden aangedragen. Natuurlijk weten wij ook dat er geregeld overlast wordt veroorzaakt, vernielingen zijn en dat dronken mensen niet meer weten wat zij doen. Leefbaar 3B vindt dat het tegengaan van overmatig drankgebruik juist een verantwoordelijkheid is van meerdere partijen, de gebruiker zelf, ouders, verenigingen, horecaondernemers, supermarkten, enz.

Juist op basis van een gedegen plan, op basis van valide cijfers kan de handhaving op de juiste plekken, de juiste tijdstippen, gericht op de juiste doelgroepen, ten overstaan van de juiste partijen, de juiste preventie en handhaving ingezet worden.

Een belangrijk onderdeel van het preventie-/handhavingsplan is juist dat inwoners en ondernemers gestimuleerd worden om het dialoog te voeren over wat er in hun omgeving of bedrijfstak misgaat door overmatig drank-/drugsgebruik, waardoor de preventieve-/handhavingsmaatregelen nog beter aangescherpt kunnen worden. De burgemeester heeft gezegd dat er verantwoorde keuzes gemaakt moeten worden om de huidige beschikbare capaciteit voor de handhaving in te zetten ten einde de overlast van drankmisbruik tegen te gaan.

Naar de mening van Leefbaar 3B kan de handhaving efficiënter worden ingezet door de Boa’s meervoudig te laten kijken en handhaven. Wat Leefbaar 3B betreft moet er in het preventie- en handhavingsplan drank en horecawet ruimte worden gemaakt voor ‘High Trust, High Penalty’ en moet er absoluut geen ruimte zijn voor een ongestructureerde aanpak, want daar pak je juist de verkeerde drankgebruikers aan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*