Lansingerland krijgt hondenbeleid

In Lansingerland heeft één op de zeven huishoudens een hond dat is14% tegen 6% landelijk. Honden geven plezier, brengen sociaal contact en houden mensen gezond en in beweging, zo vermeld het raadsvoorstel van het college van B&W van Lansingerland. Helaas staat hondenpoep hoog in de top van ergernissenlijst in onze gemeente en hiervoor moet beleid gemaakt worden. Uit het voorgestelde hondenbeleid blijkt dat er in onze samenleving eigenlijk geen ruimte meer is voor honden. Het vorige college heeft de gemeenteraad toegezegd een pragmatisch beleid te zullen maken om hondenbezitters te stimuleren hun hond op een verantwoorde wijze uit te laten. Je hond goed opvoeden, zodat deze geen overlast geeft, is voor de meeste hondeneigenaren normaal. Helaas is er altijd een aantal dat hierin te kort schiet. Het is de minderheid die de meerderheid onbemind maakt, dat zien wij vaker.

In het beleid worden de aanleg van uitrenveldjes genoemd als een oplossing voor het probleem hondenpoep. De meeste  hondenbezitters denken daar heel anders over en zullen geen gebruik maken van deze kleine, ongezonde en hooggeconcentreerde veldjes. Leefbaar 3B woordvoerster Cheryta Buijs kreeg van wethouder De Paepe de toezegging dat hondenbezitters bij de aanleg van uitrenveldjes worden betrokken. Ook gaf de wethouder aan dat hondenbezitters in het kader van burgerparticipatie worden betrokken bij het hondenbeleid.

Bekend is dat de hondenbelasting niet wordt gebruikt om goede dingen voor de hond te doen, maar wordt toegevoegd aan de algemene middelen waar iedereen voordeel van heeft. Het extra aandacht geven aan de overlast van honden zou een hogere belasting rechtvaardigen, maar het streng aanpakken met een boete van de eigenaar die geen zakje bij zich heeft om de hondenpoep op te ruimen heeft de voorkeur. Strikt genomen is de hondenbelasting een discriminerende belasting, maar zou een dierenbelasting waar alle huisdieren, die gebruik maken van de openbare ruimte, onder vallen eerlijker zijn. Helaas bestaat een dergelijke belasting niet en zijn honden de melkkoe van de gemeente.

De fractie van Leefbaar 3B is het er mee eens dat er goed hondenbeleid komt in Lansingerland en dat er aanpakt wordt waar zaken niet goed gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*