Gevaarlijke en overlastgevende honden

kat-en-muis-uitgewerkt3-550x495-1In 2014 heeft de gemeente op aandringen van Leefbaar 3B verschillende maatregelen aangescherpt om hondenoverlast te verminderen. Zo zijn er een aantal losloopgebieden waar hondenbezitters hun hond los mogen laten lopen. In sommige gebieden zijn er beperkingen, namelijk dat er in dat bepaalde gebied van1 april tot 1 september geen honden los mogen lopen. Verder zijn er maatregelen genomen tegen hondenbezitters met een agressieve of gevaarlijke hond.

lees meer

Ondanks het aanscherpen van maatregelen is en blijft het gedrag van een hond afhankelijk van het gedrag van zijn baas. Zo ontving Leefbaar 3B raadslid Jan van der Laan via de mail een ernstige klacht van een bewoner uit Lansingerland die kennis had genomen van drie ernstige bijtincidenten, kort achter elkaar, veroorzaakt door twee agressieve honden, die onvoldoende door hun baasje onder controle werden gehouden. In twee gevallen werden de hond en de hondenbezitter gebeten. Na een gesprek met één van de wijkagenten bleek, dat hij van een aantal incidenten op de hoogte was, maar dat weinig baasjes van gebeten honden aangifte doen.

Zonder een aangifte geen zaak!

Ondanks dat wijst de wijkagent de eigenaren van agressieve en/of gevaarlijke honden op de consequenties van het los laten lopen, niet houden aan de genomen maatregelen en het niet onder controle houden van hun hond. De wijkagent wordt in zijn aanpak gesteund door boswachters en de boa’s. Volgens de wijkagent heeft de gemeente Lansingerland voldoende handhavingsinstrumenten om adequaat en doeltreffend op te treden en adviseert ieder slachtoffer van een bijtincident of dreiging van of door een gevaarlijke hond direct te melden bij de politie en aangifte te doen. De burgemeester kan besluiten om een muilkorfgebod voor de desbetreffende hond op te leggen.

De dierenpolitie stelt, indien er aangifte wordt gedaan, dan een onderzoek in naar het gedrag van de hond en op grond hiervan wordt een proces-verbaal opgemaakt. Uiteindelijk beslist de officier van justitie wat er met de hond gaat gebeuren. Dit laatste is uitermate vervelend, omdat het dier zich misdragen heeft omdat zijn baas zijn hond niet heeft opgevoed en deze onvoldoende maatregelen heeft genomen.

Bent u of uw hond ook slachtoffer van een bijtincident, veroorzaakt door een gevaarlijke- en/of agressieve hond, neem dan via de mail contact op met jan.lansingerland@gmail.com.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*