De langste eettafel – Aandacht voor eenzaamheid

LadyinRedWoensdag 27 januari werd in de hal van het gemeentehuis de langste lunchtafel gehouden. Dit was een samenwerking van de gemeente met Sensoor. Het idee was om aandacht te vragen voor eenzaamheid. Sensoor organiseert in veel gemeenten een publieke eettafel voor dit doel. Sensoor is een hulplijn voor als je eenzaam bent of een verhaal kwijt wilt dat je niet in je directe omgeving wilt of kunt vertellen. Sensoor is dag en nacht te bellen en natuurlijk ook te mailen. Zij hebben 26 vestigingen door het hele land waar 900 vrijwilligers zo’n 250.000 anonieme gesprekken voeren.

De lunch begon om 12.00 uur met een toespraak van de wethouder Ankie van Tatenhove. De gasten, werden door een vrolijke dame in het rood verwelkomt. Er waren zo’n honderdtal aanwezigen, ook raadsleden van Leefbaar 3B waren present, want het bood de gelegenheid om met verschillende inwoners over eenzaamheid te praten. lees meer

Coulage_L3B_DeLangsteTafel_LansingerlandDoor van plaats te wisselen sprak je verschillende mensen. Sommigen waren gekomen met een maatje of een verzorger. Vrijwilligers van de 3B Bus hebben een aantal mensen naar het gemeentehuis gebracht. Het was super gezellig en de, door leerlingen van de koksopleiding van het Wolfert, goed verzorgde lunch van soep en lekkere broodjes smaakte heerlijk. Al met al een initiatief dat herhaling verdient.

Wel een kanttekening is, zijn de mensen die echt eenzaam zijn wel bereikt. Wellicht een goed idee om de volgende keer via bijvoorbeeld thuiszorg nog meer inwoners die eenzamen zijn te bereiken. Er wordt wel gezegd dat vier op de tien mensen wel eens eenzaam zijn, maar “wel eens” is niet altijd. Een van de dames van Sensoor vertelde dat ze ooit een gesprek had met iemand die in drie weken met niemand gesproken had.

Slotsom prachtig initiatief van Sensoor dat heel goed werk verricht. Sensoor zoekt nog vrijwilligers, dus heeft u een goed luisterend oor “Sens-oor” en nog wat tijd meldt u zich aan via www.sensoor.nl/vrijwilligerwerk of www.luistereniseenbelevenis.nl.

Wilt u zelf een keer bellen over uw eigen eenzaamheid dat kan via 0900-0767

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*