Komst Cultuurhuis Berkel vraagt nog om extra huiswerk voor het College

Komst Cultuurhuis Berkel vraagt nog om extra huiswerk voor het College.
Donderdagavond stond de één na laatste stap naar een definitieve besluitvorming over het Cultuurhuis Berkel op de politieke agenda.
Hierbij stond de vraag centraal: “Komt er in het centrum van Berkel een Cultuurhuis of appartementen met een horeca voorziening?”

Op basis van de uitgesproken wens van de raad is in 2017 besloten om een forse investering te doen in een theaterzaal voor cultuurbeoefening en -beleving. Eén van de laatste parels op deze kroon zou een cultuurhuis in Berkel moeten worden. Een trekpleister voor cultuur, vrije tijd en recreatie met een cruciale rol voor de bibliotheek, film en theater. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Overall is er een oprechte wil om tot een cultuurhuis te komen. Los van het prijskaartje barstte de discussie los over de omvang en de grote van de theaterzaal, de grip van de gemeenteraad op de bedrijfsvoering, alsmede over de daadwerkelijke interesse bij de inwoners van Lansingerland.
Het was goed te vernemen dat de Bibliotheek, muziekvereniging Helicon en het Wolfert Lansingh (onderwijs) de meerwaarde van de komst van het cultuurhuis benadrukten.

Wethouder Van Tatenhove verraste de raad met haar uitspraak dat de introductie van oefenruimten de reden was dat zij van 200-250 stoelen naar 150 stoelen is gegaan, terwijl in de stukken staat dat 200-250 stoelen door theater deskundigen wordt gezien als een voorziening die tussen servet en tafellaken zit. De meerderheid van de gemeenteraad wil dat de wethouder vóór de raadsvergadering van 30 januari a.s. uitsluitsel geeft over de mogelijkheden voor één theaterzaal met minimaal 250 stoelen.

Tevens heeft de wethouder toegezegd dat ze met een analyse zal komen over de wijze waarop de directie gevoerd gaat worden. Wat zijn de voordelen/nadelen van een stichtingsbestuur of een BV en welke constructie biedt meer controle en sturingsmogelijkheden voor de gemeente.

Het college en raad hebben beide nog huiswerk te doen om op 30 januari a.s. een definitieve beslissing te nemen.
Maar waar een wil is, is een weg!

2 Comments

  1. Zolang het denken blijft steken in 3 kernen ipv één grote gemeente Lansingerland is een theaterzaaltje van 150 stoelen groot genoeg.
    Welke programmering kunnen we verwachten en wat moet een entreekaart dan wel kosten?
    Is het cultuurbudget van €650.000 /jaar genoeg? en blijft er subsidie over voor andere culturele initiatieven in Lala?

    Naast het theaterzaaltje komen er 2 oefenzaaltjes. Hebben wij te weinig oefenzalen? en staan die staks leeg vanwege de concurrentie van Blok B?

    Zitten we hier nou echt op te wachten!!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*