Huisvesting arbeidsmigranten hard nodig om wachttijd huurwoningen niet nog verder te laten oplopen

Het college van B&W heeft huisvesting voor arbeidsmigranten aan de Violierenweg in Bleiswijk afgewezen.

Het is een prachtig plan om 256 arbeidsmigranten die hier kortere tijd wonen kwalitatief goede huisvesting te geven. Het college heeft vorig jaar juni een afwegingskader vastgesteld waaraan KaFra Housing met het ontwerp heeft voldaan. Het was voor Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk aanleiding dit voor de raadscommissie Ruimte van 14 september te agenderen.

Het lijkt er op dat het college het eigen toetsingskader niet goed heeft gebruikt. Met name de WUR (Wageningen Universiteit en Research) en de er naast gelegen houtgroothandel Woodimex hebben bezwaren die je hoofdzakelijk kunt terugvoeren op NIMBY. (Not in My Backyard: niet in mijn achtertuin)

Het zou niet passen binnen het Horti Science gebied. Een cluster van de Wageningen Universiteit, enkele bedrijven, de MRDH en de gemeente Lansingerland welk de duurzame ontwikkeling van glastuinbouw neerzet. Maar wat is de Lansingerlandse agro-business zonder arbeidsmigranten? Het kan niet zonder en daar hoort ook fatsoenlijke huisvesting bij.
In de op 15 juli 2021 door de raad vastgestelde woonvisie staat onder het kopje arbeidsmigranten:
“Wij zien het huisvesten van arbeidsmigranten als belangrijk onderdeel van de economische opgaven en specifiek de Horti Science en logistieke sector. We treden hierbij faciliterend op, waarbij de markt het initiatief heeft.”
En dat is precies zoals het hier hoort te gebeuren. De gemeente faciliteert en de markt neemt het initiatief.

In december 2020 heeft Emile Roemer op verzoek van het kabinet een tweede rapport over het huisvesten van arbeidsmigranten aangeboden. Het kabinet ondersteunt de aanbevelingen uit het rapport. Het plan aan de Violierenweg voldoet aan die aanbevelingen en is daarmee Roemer-proof.

De WUR heeft geen intentie om op de grond, waar de huisvesting voor arbeidsmigranten is gepland, uit te breiden. Indien dat wel aan de orde zou zijn, is dat feitelijk niet mogelijk omdat KaFra een optie op die grond heeft en daar ook haar plan op heeft gebaseerd.

De fractie van Leefbaar 3B vraagt het college KaFra alsnog vergunning te verlenen voor de bouw van tijdelijke huisvesting voor 256 arbeidsmigranten aan de Violierenweg te Bleiswijk. Het toetsingskader en de woonvisie laten dat toe.

De druk op de woningmarkt voor inwoners van Lansingerland is enorm (80 maanden wachten op een sociale huurwoning). Het is van belang dat de druk op de Lansingerlandse huurwoningen en goedkope koopwoningen voor arbeidsmigranten daar niet nog eens bovenop komt.

3 Comments

 1. Wat een belachelijk vergelijk tussen inwoners van dit corrupte land welke 80 maanden moeten wachten of nog langer en nu arbeidskrachten welke voorrang krijgen, plaats ze maar op de kaagbaan. Dit is werkelijk een onbeschofte oplossing van het woningen tekort.

  • Het is zowiezo belachelijk van de grootste partij in lansingerland dit goed keurt!
   Vluchtelingen uit oekraine hebben meer vooorang!
   En zeker onze eigen inwoners die op zoek zijn naar woningen wat moeilijk is omdat er alleen maar koopwoningen worden gebouwd,laat staan betaalbare 55+ woningen in de sociale sector.

 2. Opmerkelijk dat Leefbaar zich sterk maakt om alsnog deze bouwlokatie van KaFra te promoten.
  Bij het binnenhalen van al die distributiecentra had de gemeente het feit kunnen voorzien dat deze bedrijven veel gebruik maken van goedkope arbeidsmigranten.
  Huisvesten van migranten op geïsoleerde locaties (gekoppeld aan een uitzendbureau) is een ongewenste ontwikkeling en weinig sociaal richting deze migranten.
  Beter zou zijn om in het nieuwe woningbouwgebied Bleizo rekening te houden met deze mensen. Als ze een ‘normaal’ loon zouden krijgen kunnen ze zich (net als de eigen inwoners) inschrijven voor een passende huurwoning.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*