
Tijdens de raadsvergadering van 20 februari diende Leon Erwich namens duoraadslid Roy Diepeveen van Leefbaar 3B, samen met WIJ Lansingerland, VVD en ChristenUnie, een motie vreemd in over de aanhoudende financiële tekorten in de jeugdhulp.
De motie riep het college op om, net als andere gemeenten, een brief met een proforma factuur te sturen naar staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport, Vincent Karremans. Hiermee wilden de indieners de aandacht vestigen op het structurele tekort aan middelen voor jeugdhulp. In zijn betoog benadrukte Erwich dat de jeugdzorg in 2015 is overgeheveld naar de gemeenten zonder voldoende financiële ondersteuning vanuit het Rijk. Dit heeft geleid tot aanhoudende tekorten, waardoor de uitvoering van jeugdzorg onder druk staat. Zo kwam Lansingerland in 2023 maar liefst € 7,6 miljoen tekort op het taakgebied jeugdzorg. Een gat bijna even groot als de totale bezuinigingsopgave waar de gemeente in het ravijnjaar 2026 voor staat.
Met deze motie wilden de indieners het signaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) versterken en extra druk uitoefenen op de landelijke politiek. “Geen geld, geen Zwitsers“, aldus Roy Diepeveen van Leefbaar 3B. “We kunnen simpelweg niet leveren zonder voldoende middelen. Het kabinet moet zijn verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor structurele financiering van de jeugdhulp. Als het Rijk vantevoren over de brug komt met voldoende financiële middelen, hoeft de gemeente geen bezuinigingen te overwegen op maatschappelijke voorzieningen zoals bibliotheken, het zwembad en een immense verhoging van de OZB.”
Wethouder Hoek gaf in zijn beantwoording aan dat een dag na de raadsvergadering het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp Rijnmond (GRJR) dit zou bespreken, om namens alle deelnemende gemeenten een gezamenlijke brandbrief te sturen. In deze brief wordt benadrukt dat de kosten voor jeugdzorg onhoudbaar worden en dat gemeenten compensatie willen voor de tekorten van 2024. De wethouder verwachtte zelfs dat hij ook andere gemeenschappelijke regio’s kon bewegen om eenzelfde signaal af te geven.
Na een korte schorsing besloten de indieners de motie voorlopig in te trekken, in afwachting van de actie van de GRJR. Leon Erwich onderstreepte in de tweede termijn dat de motie zeker niet definitief van tafel is en indien nodig volgende maand opnieuw wordt ingediend. “We houden de motie in onze achterzak,” aldus Erwich. “Als de brandbrief niet het gewenste effect heeft, zal Lansingerland alsnog zelfstandig dit krachtig signaal afgeven.”
Leefbaar 3B blijft de ontwikkelingen rondom de brandbrief en de reactie van het Rijk nauwlettend volgen.
Geef als eerste een reactie