Foodtruckfestival tijdens Koningsdag een fijne aanvulling of toch een bedreiging?

De vrijwilligers van de stichting Nationale Feestdagen Bergschenhoek, het Oranje Comité Berkel en Rodenrijs en de Winkeliersvereniging Berkel Centrum waren heel duidelijk in hun passievolle inspraak bij de gemeenteraad. Het Foodtruckfestival in het Annie MG Schmidtpark is een prima evenement dat veel plezier brengt en in een groeiende behoefte voorziet, maar is op Koningsdag een te grote bedreiging voor het voortbestaan van de prachtige volksfeesten in de centra van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk. In grote getale waren de vrijwilligers van de organisaties die de feesten op Koningsdag organiseren bij de raadsvergadering.

De komst van een commercieel Foodtruckfestival naast de feesten die worden georganiseerd door vrijwilligers en drijft op de giften van het lokale bedrijfsleven die iets aan de lokale samenleving willen teruggeven, is een te grote concurrentie. Voor veel vrijwilligers zal deze ontwikkeling een reden zijn om te overwegen te stoppen met de organisatie en zeker voor de sponsoren een reden zijn om nog eens kritisch na te denken of hun giften nog wel in verhouding staan tot het beoogde doel. lees meer

Fractievoorzitter Don van Doorn was namens Leefbaar 3B de woordvoerder en hij constateerde dat Lansingerland een prachtige ontwikkeling doormaakt als het gaat om feesten en evenementen. Daar waar de klacht vroeger was dat er niets gebeurde in Lansingerland staat er nu een veelheid aan evenementen tegenover elkaar om de inwoners een fijne tijd en keuzes aan te bieden. De link naar de gewenste centrummanager werd dan ook snel gemaakt. Deze man of vrouw had bij de programmering de regie kunnen hebben bij de vraag hoe deze evenementen elkaar hadden kunnen versterken, zodat er een win-win situatie zou ontstaan en er sprake is van naast elkaar staan. Aangezien de huidige situatie niet op zich staat (in september komen we in een vergelijkbare situatie terecht) vindt Leefbaar 3B dat dit van nu af aan op een betere manier moet worden opgepakt.

Hoewel de vergunningen nog niet verstrekt zijn en Leefbaar 3B de garantie wil dat alle evenementen veilig georganiseerd kunnen worden, dient er wel op korte termijn actie ondernomen te worden. Als de veiligheid door alle organisaties gewaarborgd kan worden, is er immers geen rechtmatig argument vergunningen te weigeren. Om die reden steunde Leefbaar 3B de motie van WIJ Lansingerland om op initiatief van de gemeente snel het gesprek aan te gaan met vrijwilligersorganisaties van Koningsdag en de organisatie van het Foodtruckfestival om te bekijken op welke wijze men tot elkaar kan komen. Als het Foodtruckfestival positief zou reageren op het geheel of gedeeltelijk verplaatsen van het driedaagse festival zou dat voor nu de onzekerheden wegnemen, maar lost dat het vraagstuk hoe we om moeten gaan met de gelijktijdige organisatie van meerdere evenementen niet op. Die oplossing zal moeten voortkomen uit samenwerken en afstemmen. Snel dus een centrummanager die wel tijdig de partijen samen had kunnen brengen en deze escalatie mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Leefbaar 3B was blij met de inspraak van onze inwoners. Zij staan voor hun zaak en zijn degene die de feestdagen in onze dorpen kleur en inhoud geven. Als geen ander verdienen zij actieve steun van onze gemeente Lansingerland. Nu snel alle energie weer naar het organiseren, beleven en vieren van grote en gezellige volksfeesten in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*