Duurzaamheid: Wie kan daar nu tegen zijn?

Duurzaam_Leefbaar3b-LansingerlandDe gemeenteraad van Lansingerland doet een oproep voor duurzame initiatieven en ideeën.

Duurzaamheid? Wie kan daar nu tegen zijn? Maar heeft u er een beeld bij? Zonnepanelen, elektrisch rijden, groene daken, windmolens, afvalscheiding, eten van het seizoen, lokale producten en kiezen voor fair trade. Maar ook minder tegels in de tuin, energiebesparing bij sportverenigingen of minder plastic zakjes in het winkelcentrum.

Ook Lansingerland doet mee! In 2015 is door het college van Lansingerland het programma duurzaam realistisch gestart, dat duurzame initiatieven wil stimuleren en ondersteunen. lees meer

Nu willen de politieke partijen in Lansingerland van de inwoners horen welke ideeën er leven om onze gemeente te verduurzamen. Het kan zijn dat u zelf iets wil doen, of dat u ideeën heeft wat de gemeente zelf zou kunnen doen. Het kunnen natuurlijk ook initiatieven van buiten zijn waarvan u denkt: “dat moeten we in Lansingerland ook doen!”

Door deze ideeën te verzamelen krijgen we niet alleen een goed beeld wat er allemaal leeft en speelt in onze gemeente, ook kunnen we nieuwe inspiratie op doen. We zullen al uw ideeën, initiatieven en suggesties verzamelen en bundelen, en daarmee de site www.duurzaamlansingerland.nl vullen. Ook willen we hier aandacht aan besteden tijdens het duurzaamheidscafé op 10 december 2015.

Meld uw initiatief aan bij : i.denheijer@d66lansingerland.nl. Aanleveren kan tot 8 december. Meld daarbij in ieder geval uw naam, het idee of initiatief, eventueel een website, het doel van het initiatief en of het een idee betreft, of al verder is (bijvoorbeeld in de uitvoering), zijn er ook meer mensen bij betrokken?

Kom naar het 1e Lansingerland Duurzaamheidscafé op 10 december 2015!

De eerste ontmoetingsplek voor alle initiatieven en ideeën over een duurzaam Lansingerland is tijdens het duurzaamheidcafé op 10 december 2015. Namens de hele gemeenteraad bent u hier van harte welkom om nieuwtjes op gebied van duurzaamheid te horen en/of een podium te krijgen voor uw eigen idee of initiatief. Hierdoor krijgt uw idee of initiatief bekendheid, kan kennis uitgewisseld worden en ontmoet u andere mensen die u wellicht verder kunnen helpen. Ook is de wethouder Heuvelink aanwezig, hij geeft toelichting op het duurzaamheidsprogramma en kunt u in contact komen met ambtenaren om uw idee verder mee te bespreken.

  • Locatie:          School Melanchthon, De Zijde 3, Bergschenhoek
  • Tijdstip:         Inloop vanaf 19.30uur, duur tot +/- 22.00uur
  • Aanmelden:  i.denheijer@d66lansingerland.nl

 

 

4 Comments

  1. Het is jammer dat er landelijk niet meer interesse getoond wordt voor de groene kernenergie met Thorium. Het zou een goede oplossing zijn voor al die horizon vervuilende windmolen energie.
    Zie artikel in Trouw 2011. Enkele passages:
    Peter de Jaeger, wetenschapsjournalist − 13/01/11, 12:00
    ’Kernenergie? Ja, graag!’, zou de nieuwe slogan kunnen worden op buttons. Maar dan wel kernenergie op basis van thorium. De Italiaanse Nobelprijswinnaar Carlos Rubbia ontwierp al in de jaren vijftig van de vorige eeuw de thoriumreactor. Deze kan niet ontploffen, heeft nauwelijks afval en de ’brandstof’ is uitbundig aanwezig. Thorium is makkelijk te winnen en behoeft voor gebruik geen dure verrijking, zoals uranium. En met het restproduct is met de beste wil geen atoomwapen te maken. En een thoriumcentrale is drie maal zo goedkoop als een kolengestookte centrale, en vijf keer zo goedkoop als die op aardgas. Honderden tests bewijzen dat de reactor werkt.
    Onbegrijpelijk dat dit geen aandacht krijgt bij het grote publiek.

  2. Ik ben tegen en wel om de grootste reden: subsidie. Daar wordt tot op dit ogenblik zo ontzettend mee gefraudeerd (windmolens) en tevens de partculier (zonnepanelen en e-auto’s ) belastingteruggave en minder bijtelling. Te zot voor woorden dat de politiek dit heeft kunnen verzinnen. .Indien je subsidie geeft behoor je daar de baas over te blijven, maar zie.! En wat dacht u van de landelijke pagina in allle dagbladen een tijdje terug: excuses de groene stroom welke wij leveren is niet groen weet u nog.
    Ik ben voor als alle kosten verbonden aan het duurzamer maken geheel worden gedragen door de staat, zonder ook maar enige cent te gaan halen bij derden. Dus geen subsidie en geen verhogingen van belasting of andere kosten welke je netto inkomen zullen raken. En Cheryta, perfecte verwoording.

  3. Helemaal eens met het rationele pleidooi van Cheryta Buijs voor de thorium suspensie- reactor !

    Er zullen maar weinig politici/bestuurders of zelfs ingenieurs / betawetenschappers zijn die weten dat vijftig jaar geleden bij de KEMA in Arnhen al een kleine thorium suspensie reactor op labschaal draaide , op basis van het procesontwerp van prof. Rubbia.

    Maar dat thoriumproject moest in Nederland en ook daarbuiten concurreren met de lichtwater-reactor met licht verrijkt uraan.
    En de verrijking centrifuge was een Nederlandse technologie ( van prof.Kistemaker), in de jaren zestig gestimuleerd door Neratom , door Philips, VMF-Werkspoor en andere bedrijven en dat leidde tot de Urenco- verrijkingsbedrijven in Almelo, Gronau (net over de grens bij Enschede) en in Engeland.

    Door allerlei reden is de kernenergie in een ongunstig daglicht komen te staan .En sindsdien lopen de politiek -prominente hazen langs paden die geplaveid zijn door de door de milieu-sekten en aanverwante ‘redders van onze aardkloot’.
    In de BRIC landen is men wel actief bezig om de thorium kernenergie te ontwikkelen.Dus laat ons in Lansingerland niet trachten om de wereld overambitieus te redden door overal windturbines hoger dan de Domtoren neer te zetten.

    Duurzaamheid , groene ijver moet wel een beetje dicht bij huis blijven.
    Want er is nog zoveel te doen terzake van een beter leefmilieu als het gaat om de vies kwalmende uitstoot van allesbranders in de woonwijk ) .
    Als op het begin van een kil-mistige avond de open haarden aan gaan dan zegt mijn neus en dan zeggen mijn longen dat het begrip allesbrander wel erg ruim wordt genomen.

    Heeremijtijd…..wie waakt er eigenlijk over de lokale uitstoot van dioxine, prikkelde zoutzuurdamp en carcinogenen bij het stoken van de allesbranders ,tuinoventjes of openhaarden op ongeschikt hout en pvc-bouwafval ?

  4. Het is mooi dat er lokaal bevlogen milieu -politici zijn die appelleren aan het duurzaamheidsreveille . Dappere ridders die voornemens zijn om Lansingerland op te stoten in de vaart van ’s lands duurzamste gemeenten.

    Maar als burger zou liever de pragmatische aspecten benadrukken dan algemeen mee te zwieren met het groen-ideologische ‘zwaan-kleef-aan’ .

    Met de regelmaat van de klok komt een klein zakenvliegtuigje op de ‘vliegweide-Zestienhoven’ landen dat geweldig veel herrie maakt ( Zo’n hoog gierend geluid dat op de zenuwen werkt).

    Dat vliegtuigje is herkenbaar aan twee kleine extra vleugeltjes aan de voorkant.
    Wat kunnen het lokale duurzaamheids-reveille doen om dat herrievliegtuigje te weren dan wel te dwingen om een minder luidruchtige motor te installeren ?

    Want als er geen eind aan komt aan zulk buitensporig vliegtuiglawaai dan vrees ik dat zelfs de meest onversaagde groene ridders nog geen deuk kunnen slaan in een pakje milieubelastende boter.

    Verder meen ik dat het sproeiend lossen van overtollige kerosiene vlak voor het landen van passagiersvliegtuigen boven Bergschenhoek en Bleiswijk een primair aandachtspunt dient te zijn.

    Haagse politieke –/ bestuurlijke prominenten zouden zelf het voortouw kunnen nemen door voortaan vanaf Zestienhoven te reizen met de luchtfiets voorzien van windtrappers in plaats van met zo’n prestigieuze kerosiene-jet .

    Dat past ook beter bij de dwongen collectivisatie van de energiesector en de omvorming tot een windmolen-polderij,
    Reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*