Drama Caleido

Donderdag 24 februari 2011 waren bijna alle kopers van het project Caleido nabij de Meerweg in Berkel en Rodenrijs aanwezig tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Veel jonge kopers van een starterwoning in het project Caleido in de Meerpolder in Berkel enRodenrijs dreigen financieel gedupeerd te worden doordat de bouw van hun woningen nog steeds niet is gestart. Er kan nog steeds geen bouwvergunning worden afgegeven omdat het bestemmingsplan niet onherroepelijk is (nog niet afgerond is). Dat komt door een zienswijze (bezwaar) op de wijziging van het bestemmingsplan, ingediend door Transport bedrijf J.Voorwinden aan de Meerweg. Het probleem is de milieucirkel van 50 meter. Deze cirkel beslaat gedeeltelijk het terrein van de Caleido nieuwbouwwoningen.

De in juni 2010 afgesloten hypotheekoffertes dreigen te verlopen met het gevolg dat de kosten kunnen oplopen tot wel € 3.000 en dan zitten ze nog zonder huis. Bij sommige kopers is de offertetermijn al verlopen. Een deel van de kopers zal moeten afzien van hun droomhuis, omdat veranderde regelgeving voor het verkrijgen van een hypotheek en de alsmaar stijgende hypotheekrente hun lot is als het hypotheekofferte van vorig verloopt.

Zoals Leefbaar 3B raadslid Hans Dirkzwager aangaf, ligt de oplossing bij het transportbedrijfen niet bij de kopers. Wethouder Jan den Uil voert op dit moment intensieve gesprekken metde familie Voorwinden om een oplossing te vinden, die er toe leidt dat er geen milieucirkel is. Een mogelijkheid is dat het bedrijf zich elders in de gemeente vestigt.

Wethouder Jan den Uil gaf aan in overleg te zijn met het bedrijf. Dat een mogelijke verplaatsing van het bedrijf onderdeel is van de overleggen. Tevens gaf hij aan de commissie Ruimte op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en voortdurend actiefte communiceren naar kopers van Caleido en de projectontwikkelaar Dura-Vermeer. Een ingediende CDA-motie die dit ook vraagt van het college werd door de meerderheid van deraad afgewezen, omdat de wethouder al werkt zoals in de motie gevraagd. De motie wasoverbodig.

Een motie van wantrouwen van de zijde van de PvdA, waarin wethouder Jan den Uil werd gevraagd af te treden, werd door alle andere fracties, coalitie en oppositie, verworpen.Alleen de drie PvdA raadsleden stemden voor de motie. Het is ook een motie die als een donderslag bij heldere hemel kwam en in het geheel niet bijdraagt aan het oplossen van het grote probleem waarmee 60 jonge kopers van Caleido zitten opgescheept.

Afgelopen vrijdag 25 februari 2011 heeft wethouder Jan den Uil weer een gesprek gehad met het bedrijf Voorwinden en zijn adviseur gehad inzake Caleido.  De voorstellen van datgesprek worden momenteel uitgewerkt. Vrijdag 4 maart 2011 worden de gesprekken hervat.Weer een week wachten zal voor de kopers van Caleido geen fijn gevoel zijn.

Het is zo stil rond de projectontwikkelaar Dura-Vermeer. Zijn zij bereid stappen te doen, die kunnen bijdragen aan de oplossing?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*