Buurttoezicht Lansingerland – Internetfilmpje auto-inbraak

Dinsdag 30 juni plaatste Buurttoezicht Lansingerland een filmpje op Facebook en Twitter waarop te zien is hoe twee jonge mannen in Bergschenhoek ’s nacht bezig zijn met een auto-inbraak. De buurt is regelmatig doelwit van auto-inbraken.

WaaksDe auto op de beelden is al drie keer doel geweest van inbraak. Het veiligheidsgevoel is zowel bij deze auto-eigenaar, als bij veel andere buurtbewoners inmiddels ver te zoeken. Buurttoezicht Lansingerland is van mening dat de pakkans van deze criminelen fors wordt vergroot door plaatsing van de beelden op het internet. Plaatsing van deze beelden ziet Buurttoezicht Lansingerland als een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie en loopt hiermee vooruit op toekomstige wetgeving. lees meer 

Burgers en bedrijven mogen straks camerabeelden publiceren van een diefstal, inbraak of vernieling. De verwachting is dat door de inzet van deze “extra ogen en oren” de pakkans toeneemt. Nu is het particulieren en ondernemers wettelijk nog niet toegestaan om camerabeelden van verdachten te publiceren. Met de nieuwe wetgeving komt de bewindspersoon tegemoet aan een wens van de meerderheid in de Tweede Kamer. Daarnaast voorziet het in een maatschappelijke behoefte. Uit onderzoek blijkt dat 71% van de Nederlanders voorstander is van het uit de anonimiteit halen van criminelen met behulp van digitale middelen. Ook vanuit het bedrijfsleven is verzocht om verruiming van de mogelijkheden voor gebruik van camerabeelden. De opnamen die zijn gemaakt, bieden goede aanknopingspunten om misdrijven op te lossen. De minister wil die mogelijkheden benutten door de wet aan te passen en gebruik te maken van moderne communicatiemiddelen. “We vragen al langer hulp van burgers bij de opsporing; dan moeten we ze ook de mogelijkheden bieden die bij deze tijd passen”, aldus minister Van der Steur.

Er zijn meningen dat het publiekelijk laten zien van dit soorten filmpjes en foto’s slechts gedaan mag worden door de politie en het Openbaar Ministerie. De minister denkt daar dus anders over en Buurttoezicht Lansingerland geeft aan dat zij niet de intentie heeft om “op de stoel van de politie” te willen gaan zitten. Wel vindt Buurttoezicht Lansingerland dat getroffen inwoners van Lansingerland van de politie meer inzet mogen verwachten betreffende dit soort criminaliteit. Buurttoezicht Lansingerland is van mening dat, door het publiceren van deze beelden, het niemand enige schade heeft toegebracht, met uitzondering dan van deze twee brutale criminelen.

Buurttoezicht Lansingerland is inmiddels een van de grootste actieve vrijwilligersorganisaties in Lansingerland, die door haar intensieve inzet breed door de bevolking van Lansingerland wordt gedragen. Leefbaar 3B is blij met de intensieve inzet van Buurttoezicht Lansingerland.

De statistieken van hits en commentaren op de Facebookpagina van Buurttoezicht Lansingerland liegen er niet om. Stand van zaken vrijdag 3 juli 2015 is dat het filmpje 63.310 keer is bekeken.

Koppeling naar de site van Buurttoezicht Lansingerland: https://www.facebook.com/pages/Buurttoezicht-Lansingerland/221529704659435?sk=timeline

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*