Brandweer Lansingerland (Post Bergschenhoek)

In de afgelopen weken is het, zoals u eerder heeft kunnen lezen op de site van Leefbaar 3B, onrustig geweest binnen brandweercorps van Bergschenhoek. De 36 vrijwilligers van de brandweerpost in Bergschenhoek waren zeer bezorgd overde brandveiligheid niet alleen in Bergschenhoek, maar ook in andere delen van Lansingerland. Een protestactie in de raadsvergadering van 27 januari 2011 heeftgeleid tot meerdere overleggen, waarbij de gemeenteraad Lansingerland en dus ookde fractie van Leefbaar 3B betrokken is geweest.

In deze voor de brandweer roerige weken zijn diverse serieuze signalen ontvangen en toezeggingen gedaan vanuit de Veiligheidsregio (VRR). De brandweerzorg in Lansingerland wordt opnieuw deskundig en zorgvuldig onderzocht door de Veiligheidsregio, waarbij ook de brandweervrijwilligers nauw worden betrokken. De brandweermensen van de post Bergschenhoek geven aan dat dit positieve resultaat is bereikt mede dankzij de aandacht die er is geweest vanuit de gemeenteraad van Lansingerland en van de ondernemingsraad van de Veiligheidsregio.

Er zijn nog geen concrete resultaten of goede oplossingen voor de brandweerzorg in Lansingerland en ook zal het tweede voertuig van Bergschenhoek niet worden teruggeplaatst. Desondanks hebben de vrijwilligers van de post Bergschenhoek toch, gezien de toezeggingen, besloten om de hulpvraag vanuit Bleiswijk, net als de afgelopen jaren, weer zo goed mogelijk te gaan invullen. Tevens gaan zij zich inzetten om de SIV-pilot tot een succes te maken.

De SIV (Snel inzetbaar Voertuig) aan pers gepresenteerd. De SIV is onder grote landelijke persbelangstelling afgelopen vrijdagochtend bijhet gemeentehuis van Berkel en Rodenrijs gepresenteerd. De SIV is een kleine brandweerauto met twee mensen aan boord, een chauffeur en een bevelvoerder. Deze brandweerauto is sneller ter plaatse dan de gewone brandweerauto met zes brandweermensen aan boord. De brandweermensen van de SIV kunnen kleine brandjes blussen, mensen met hartproblemen defibrilleren en opsluiting in een lift oplossen. Ook hebben zij hulpmiddelen bij zich om mensen uit het water te reddenen gereedschap om mensen uit een auto te halen.

Kortom een landelijke primeur van een proef met zo’n kleine brandweerauto diein Berkel en Rodenrijs is gepresenteerd en waar de brandweervrijwilligers van de post Bergschenhoek de komende drie maanden mee aan de gang gaan. In heel Nederland worden vier pilots gestart. Drie met beroepsbrandweermensen en eenmet brandweer vrijwilligers. De SIV in Bergschenhoek is het snelle inzetbare voertuig met een bezetting door brandweer vrijwilligers.

De vraag die bij Leefbaar 3B nog leeft is hoe de minister van Veiligheid, Ivo Opstelten kijkt naar het SIV experiment. Blijft hij vasthouden aan de gebruikelijke tank autospuit (TAS) met brandweermensen aan boord? Ziet hij wat in een experiment in Limburg van een TAS met een bezetting van 4 brandweermensenof zal het toch de SIV worden? Leefbaar 3B is benieuwd het oordeel van de veiligheidsminister.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*