Bescherm organisatie van evenementen door eigen inwoners

Enkele weken geleden is er commotie ontstaan omdat een commerciële organisatie van het college van B&W toestemming heeft gekregen om op Koningsdag een foodtruckfestival in het Annie MG Schmidtpark te organiseren.

Al sinds jaar en dag worden op Koningsdag (vroeger Koninginnedag) veel activiteiten door veel vrijwilligers in de drie dorpskernen gereorganiseerd. Vrijwilligersorganisaties en Oranjeverenigingen moeten nu concurreren met de commercie. Kunnen zij opboksen tegen de financieel veel sterkere commerciële partijen?

De fractie van WIJ Lansingerland heeft afgelopen donderdag in de raad een motie ingediend. De motie draagt het college op: “Nadere regels uit te werken gericht op het kunnen voorkomen van gelijktijdig laten plaatsvinden van evenementen die ten koste kunnen gaan van lokale activiteiten en mogelijk van de bruisende dorpskernen.”

De steun die Leefbaar 3B eerder al uitsprak, is ook deze keer uitgesproken. Mede op voorspraak van fractievoorzitter Don van Doorn worden bij het uitwerken van nadere regels nadrukkelijk de inwoners van Lansingerland betrokken. De fractie van Leefbaar 3B zou die betrokkenheid graag ingevuld zien middels een laagdrempelig en snel te organiseren raadgevend referendum. De verschillende feesten die georganiseerd worden zijn namelijk bedoeld voor de inwoners van Lansingerland. Ingrijpen in de mogelijkheden, aard en soort evenementen kan en mag alleen plaatsvinden als daar onder de inwoners breed gedragen steun voor is. Hun vraag moet centraal staan in deze discussie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*