Donderdag 17 november heeft de gemeente Lansingerland voor de bewoners een inloopavond over windenergie georganiseerd. Namens de fractie van Leefbaar 3B is Georgine Zwinkels aanwezig geweest. Ondanks het bar slechte weer is deze avond goed bezocht. De inwoners konden vragen stellen aan ambtenaren van de gemeente Lansingerland, aan ambtelijke vertegenwoordigers van de provincie Zuid-Holland en ook aan Nieuwe Lansinger Stroom. Nieuwe Lansinger Stroom een particulier burgerinitiatief met het doel om Lansingerland op verschillende manieren van duurzame energie te voorzien. lees meer
In het gesprek met de bewoners van onze gemeente hoor je dat er duidelijk begrip is voor het feit dat er steeds meer duurzame energie moet komen. Veel vragen zijn op de infoavond gesteld over de hoogte van windturbines, de slagschaduw en de geluidsoverlast. Er komen nog twee inloopavonden gedurende de verdere ontwikkeling van de plannen voor windenergie. Deze en de volgende twee inloopavonden zijn er om de inwoners van Lansingerland zoveel mogelijk te betrekken bij de energietransitie van de komende jaren.
Op de weg naar een duurzame toekomst wordt al veel gedaan aan het nog meer opwekken van niet fossiele elektriciteit. Maar ook het leveren van warmte vraagt om meer aandacht. Wat dat laatste betreft zijn raadsleden vanuit Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp vrijdag 11 november op excursie geweest om meer te leren over warmtetransitie. Warmte verkregen bij de AVR (vuilverbranding in Rotterdam) en nu ook restwarmte van Shell/Pernis wordt, gedragen door water, via een groot buizensysteem vervoerd naar onder andere het Maasstad ziekenhuis. Ook is een bezoek gebracht aan de tuinderij van Ammerlaan in Pijnacker die met aardwarmte zijn eigen kassen verwarmt maar ook nog warmte levert aan een school, een zwembad, een sporthal, 470 woningen en een aantal andere tuinders. Veel initiatieven en ideeën worden ontwikkeld om naar een duurzame energievoorziening over te gaan.
Het opwekken van elektriciteit in Lansingerland kan door het plaatsen van windturbines (windmolens) ten noorden van de A12. Ook het gebied net ten zuiden van de A12 zou een locatie kunnen zijn om windturbines neer te zetten, maar dan wel langs de rijksweg. Zie hiervoor ook artikel dat op 23 oktober 2016 op deze site is gezet.
Ik vraag me af waarom de Brussel, Politiek Den Haag, de provincie Zuidholland, de Windvogel-posse en de zelfbenoemde Urgenda -Inquisitie onze gemeente Lansingerland willen volstouwen met die aartslelijke windwaaibomen hoger dan de domtoren. Waarom wel in Lansingerland en niet in Wassenaar , Aerdenhout of in het Gooise Laren ?
Wat betreft de restwarnte en aardwarmte dienen techno-economische criteria t.a.v van kosten en efficiëntie hoger te scoren dan de ideolologische aspecten.
Zijn er behalve die hallelujah-roes van Greenpeace, van het journaille en van de inspelende politici ook nog echt objectieve cijfers omtrent het rendement van de aardwarmte benutting en de restwarnet benutting ?
Want je kunt je afvragen waarom de AVR en Shell- Pernis hun restwarme-afval zelf niet techno-economisch pwerken en benutten !!!
Waarom moet het wereld klimaat eigenlijk gered worden in Lansingerland /Oostland in plaats van in de Botlek , zo kun je je afvragen. Waarom niet in China waar men al het staal voor die winturbines op de dociele EU -markt dumpt ?