Wel of niet Chabotplein – Besluit in september 2019

Of het toekomstige verkeersplein in de nieuwe rijksweg A16 Rotterdam bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan de naam Chabotplein gaat krijgen, wordt in september 2019 door de Rotterdamse Commissie van Advies inzake straatnaamgeving en gedenktekens en het college van B&W een besluit over genomen.

Over het voorstel van Jisca Bijlsma (directeur van het Chabot Museum), Ruud Reutelingsperger (Kunstenaarscollectief Observatorium) en het Lansingerlandse Leefbaar 3B raadslid Jan Pieter Blonk om naam Chabotplein te gebruiken, wordt dus in september besloten. Aanvankelijk zou dat deze maand mei zijn. lees meer

De kunstschilder/beeldhouwer Henk Chabot is in 1894 geboren in Brabant en verhuisde als kind met zijn ouders in 1906 naar Rotterdam. Vanaf 1916 had hij zijn eigen atelier aan de Wijnstraat. In 1934 vestigde hij zich aan de Rotte in Bergschenhoek (nu een deel van de gemeente Lansingerland). Zijn atelier aan de Wijnstraat hield hij aan, maar werkte daarna zowel in Rotterdam als in zijn atelier aan de Rotte. Bij zijn woonhuis aan de Rotte heeft hij op 14 mei 1940 het zeer bekende schilderij De brand van Rotterdam gemaakt.

Chabot wordt gezien als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het expressionisme in Nederland. Zijn schilderthema’s waren mens, dier en polder. Veel van zijn polderlandschappen zijn geschilderd waar nu de tunnel van de A16 Rotterdam door het Recreatieschap Rottemeren gaat. Het kunstenaarscollectief Observatorium en het Chabot Museum zijn op dit moment al met de gemeente Rotterdam in overleg over wat eens het land van Chabot was en dat een invulling te geven bij beide ingangen van de tunnel.

Vlak voor de noordelijke ingang van de tunnel komt dat grote verkeersplein. Wij zouden het voor de herinnering aan een groot Nederlands kunstschilder en beeldhouwer, die zo enorm verbonden is aan Rotterdam, het een eerbetoon aan hem vinden als dat verkeersplein de naam Chabotplein kan worden gegeven. Henk Chabot was eenvoudige man met bijzondere kwaliteiten die veel heeft betekend voor Rotterdam. Hij is veel te jong in 1949 overleden.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*