De lange wachtlijsten bij Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond – VTRR – blijven zorgwekkend en hebben grote gevolgen voor onze inwoners aldus Léon Erwich, woordvoerder Leefbaar 3B. Want achter de meldingen en cijfers zitten mensen: kinderen, ouders, vrouwen en mannen die vaak in schrijnende situaties verkeren. We mogen hen niet reduceren tot “gevallen” of “cases”. Zij hebben recht op persoonlijke aandacht en zorg.
Inspanningen en uitdagingen
Het jaarverslag van VTRR 2023 laat zien dat er vooruitgang is geboekt, zoals het halveren van de wachtlijsten en het verbeteren van processen met behulp van TOC-principes (gericht op het oplossen van knelpunten). Toch blijven er fundamentele uitdagingen. De werkdruk voor medewerkers is veel te hoog, dit heeft een negatieve invloed op het welzijn van de medewerkers maar ook op de cliënten. Dit komt mede door het kostprijsmodel waarop personeelsbehoeften worden gebaseerd, dit is verouderd. Dit alles heeft gevolgen voor de snelheid en kwaliteit van hulpverlening.
Een menselijke aanpak
Leefbaar 3B pleit voor een meer persoonlijke en mensgerichte benadering binnen Veilig Thuis. Cijfers en processen zijn belangrijk, maar mogen niet de kern van het werk overschaduwen: het helpen van mensen in nood.
Daarom zien wij kansen voor verbetering:
Efficiëntere processen ter ondersteuning, niet als doel met minder focus op administratieve lasten en meer ruimte voor maatwerk.
Beter gebruik van de AVG:
De privacywet biedt ruimte voor gegevensdeling als dit in het belang is van de veiligheid van betrokkenen. Een eenvoudige en uniforme aanpak kan administratieve druk verlichten. Dit zal helpen de wachtlijst verder terug te dringen.
- Ervaringsdeskundigen inzetten:
Mensen met eigen ervaring in huiselijk geweld kunnen unieke inzichten bieden, zowel voor beleid als directe ondersteuning. - Scholen als partners:
Scholen spelen een sleutelrol bij vroeg signalering, preventieprogramma’s en het ondersteunen van gezinnen. Daarom moeten de banden weer worden aangehaald en nauwer worden samengewerkt. Door nauwer samen te werken wordt er bijgedragen aan snellere hulpverlening.
De rol van Lansingerland
Als gemeente moeten we onze verantwoordelijkheid nemen om de persoonlijke aanpak binnen Veilig Thuis te versterken. Preventiecampagnes, lokale ondersteuning en betere samenwerking met scholen en ketenpartners zijn essentieel. Als de huidige aanpak onvoldoende effect heeft, moeten we zelfs overwegen een andere organisatie in te schakelen.
Leefbaar 3B roept op tot actie en vraagt het college om:
- Het kostprijsmodel te actualiseren en voldoende capaciteit te garanderen.
- De werkdruk en het ziekteverzuim bij Veilig Thuis structureel aan te pakken.
- De mogelijkheden te onderzoeken voor lokale ondersteuning en preventieve maatregelen.
- Ervaringsdeskundigen structureel in te zetten bij beleidsvorming en casusaanpak.
- Zorg ervoor dat een verbeterde interpretatie of toepassing van de AVG de samenwerking bevordert en snellere hulp mogelijk maakt.
- Scholen beter te ondersteunen in hun rol bij vroeg signalering en samenwerking.
- Binnen zes maanden de raad te informeren over de voortgang.
Praat mee over een veiliger thuis
Heeft u ervaring met huiselijk geweld of de hulpverlening via Veilig Thuis? Uw inzichten kunnen helpen om de situatie te verbeteren. Neem contact op via leon@leefbaar3b.nl om uw verhaal te delen.
Samen maken we het verschil.
Geef als eerste een reactie