Toch weer toename geluidsoverlast HSL

“Sinds de realisatie van de nieuwe geluidschermen is het aantal nieuwe klachten/meldingen over geluidsoverlast door ProRail bijgehouden. Ondanks dat volgens berekeningen van TNO de geluidsproductie nergens zou toenemen komen er uit nieuwe hoek (Bergschenhoekse zijde) klachten over toegenomen geluidsoverlast na aanpassing van de geluidschermen. ProRail onderzoekt of de werkzaamheden conform tekening zijn uitgevoerd en of alle kieren en gaten voldoende zijn gedicht. Naar aanleiding hiervan start ProRail een nieuwe communicatieronde richting alle melders en andere omwonenden. Op dit moment is nog onduidelijk of er naar aanleiding van nieuwe klachten extra maatregelen nodig zijn.”
Dit de info die de gemeenteraad heeft ontvangen.

Die nieuwe klachten komen onder andere van bewoners aan de Piet Kramerzoom aan de Bergschenhoekse kant van de HSL . Het betreft het HSL traject tussen Berkelseweg en fiets/wandel viaduct bij het Minoespad. Langs dat deel van het de HSL traject is het geluidscherm aanzienlijk lager, terwijl aan de Berkelse kant het scherm wel de noodzakelijke hoogte heeft (twee platen boven de doorzichtige platen).

Het moet geen verrassing zijn voor ProRail, omdat de Stichting geluidoverlast HSL al in een vroeg stadium heeft gezegd dat de schermen aan beide zijden even hoog moeten zijn. Dat is toen om financiële redenen niet overgenomen, geeft de Stichting aan.

Jammer, want nu zitten we met de gebakken peren. Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk roept het college op alles in het werk te stellen om bij ProRail aan te dringen de schermen nabij de Piet Kramerzoom op gelijke hoogte te brengen als aan de Berkelse kant

2 Comments

 1. beste partij ik geef hier ook mijn mening van de hsl lijn.
  Ik Ronald kerver woon aan de w.g.witteveenstraat in bergschenhoek ter hoogte van de plantenhal en sinds de nieuwe schermen er staan van deze wereldberoemde hsl is er flinke toename van geluids overlast want de kant van berkel en rodenrijs zijn de schermen verhoogt en bij ons is ie het zelfde gebleven.
  nu is het dus zo dat al het geluid van de treinen onze kant opkomt dat wij niet meer met goed fatsoen op onze balkons kunnen zitten en of onze deuren open kunnen zetten omdat we elkaar gewoon niet meer kunnen verstaan.
  omdat het geluid dusdanig onze kant opkomt met name als de talys en de engelse treinen voorbij komen en als mijn deur dicht zit voel ik het trillen in mijn huis echt niet normaal meer.
  heb al een reactie gegeven aan prorail maar die geeft aan pas over een aantal maanden iets te gaan doen aan onze reacties dus u zult begrijpen dat wij ons flink in de steek gelaten voelen door prorail.
  nou hoop ik dat jullie iets meer kunnen bereiken over dit fenomeen bij prorail want wij als bewoners vinden dit echt niet meer normaal en dat allemaal omdat er zo nodig nieuwe schermen geplaatst moesten worden.
  ik hoop snel wat van u te mogen horen mvg Ronald kerver.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*