Plein bij ‘t Vierkantje wordt opgeknapt en autovrij

Het plein bij ’t Vierkantje in Berkel Centrum wordt opgeknapt en autovrij. De Nieuwstraat wordt ook gerenoveerd en aantrekkelijker gemaakt en het laatste stukje van de Kerkstraat, waar rond de dorpskerk nu nog auto’s mogen rijden, wordt autovrij.

Samenwerking

De samenwerking tussen winkeliersvereniging, winkeliers, en bewoners is de afgelopen maanden heel goed verlopen. Een tweetal inloopavonden in het afgelopen najaar hebben uiteindelijk geleid tot een mooi plan. Ook het carillon dat vroeger voor het oude gemeentehuis stond krijgt een plek op het plein. De suggestie van de Historische vereniging Berkel & Rodenrijs wordt bij het plan betrokken om een aantal bewaard gebleven historisch elementen een plaats te geven, zoals een grote steen met het wapen van Berkel en Rodenrijs en twee stenen leeuwen ook met het wapen, die bij het oude gemeentehuis stonden. lees meer

Winkeliers en café ’t Vierkantje werken mee

De winkeliersvereniging, de winkeliers en café ‘t Vierkantje willen actief meewerken om het plein een betere uitstraling te geven door aanpassing van luifels en gevels. Heel goed dat de Nieuwstraat ook betrokken wordt bij de herinrichting. Dat geeft meer mogelijkheden voor de horeca daar.

Wat kost het

Er is een kostenraming gemaakt voor de herinrichting van het plein, de Nieuwstraat en het laatste stukje Kerkstraat rond de dorpskerk. Het komt neer op investering van ca. € 1,8 miljoen. Voor ca. € 600.000 wordt gebruik gemaakt van bedragen die voor de komende jaren al gereserveerd staan voor aanpassingen aan de betreffende straten en het plein. Ook de riolering in de Nieuwstraat wordt tegelijkertijd aangepakt. Het resterende bedrag van ca. € 1,2 miljoen wordt in juni aangevraagd bij de Kadernota (begroting 2018).

Leefbaar 3B vindt het een mooi plan

Jan Pieter Blonk heeft in zijn woordvoering aangegeven dat Leefbaar 3B van harte instemt met met de herinrichting van het plein en de Nieuwstraat. Ook dat daarmee het laatste stukje Kerkstraat rond de kerk ook autovrij wordt. Beslist mag niet vergeten worden dat dicht bij het plein voldoende parkeerplaatsen zijn voor mensen met een beperking.

Prijsvraag voor echte naam van het plein

Tot slot van zijn woordvoering gaf Jan Pieter Blonk aan dat de naam “‘Plein bij ‘t Vierkantje” eigenlijk geen echte naam is. Daarom heeft Leefbaar 3B voorgesteld dat het college samen met de winkeliersvereniging een prijsvraag uitschrijft voor een echte naam van het plein. Daar zal zeker een mooie naam uitkomen. Als u een idee heeft schrijf dan een reactie op dit artikel.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*