Meerderheid raad Lansingerland pleit voor de naam Chabottunnel

Namens Leefbaar 3B heeft gemeenteraadslid Jan Pieter Blonk voorgesteld de tunnel in de A16 Rotterdam door het Lage Bergse Bos en onder de Rotte de naam Chabottunnel te geven. Het initiatief van het kunstenaarscollectief Observatorium en het Chabotmuseum om de tunnel de naam Chabottunnel te geven vindt Leefbaar 3B prachtig.

De kunstschilder/beeldhouwer Henk Chabot is geboren in Brabant, maar in het bijzonder is hij een man van onze gemeente Lansingerland. Woonde en had zijn atelier aan de Rotte in Bergschenhoek, vlak bij waar de tunnel dadelijk onder de Rotte doorgaat. Hij was inwoner van Bergschenhoek van 1934 tot aan zijn veel te vroege dood in 1949. lees meer

De directeur van het Chabotmuseum Jisca Bijlsma gaf bij haar inspraak in de vergadering van de commissie Ruimte aan: “Door een samenloop van omstandigheden doet zich nu de unieke kans voor om de ontwikkeling en opgave rond de aanleg van rijksweg A16 Rotterdam en herinrichting van het gebied aan te grijpen om een van Nederlands belangrijke kunstenaars, die het grootste deel van zijn indrukwekkende oeuvre vrijwel precies op die plek aan de Rotte in Bergschenhoek in uw gemeente Lansingerland heeft geschilderd (waaronder zijn meest bekende werk Brand van Rotterdam), nu een eigen blijvende herinnering te geven door in de naamgeving van de tunnel (Chabottunnel) actief te verwijzen naar het bij ons al sinds jaar en dag zo genoemde LAND VAN CHABOT.”

Veel van zijn polderlandschappen zijn geschilderd waar nu het recreatiegebied het Lage Bergse Bos is en de golfbaan ligt. Zijn schilderthema’s waren mens, dier en polder. Bij zijn woning aan de Rotte in Bergschenhoek heeft hij op 14 mei 1940 de verschrikkelijke brand van Rotterdam geschilderd. Het bombardement door Duitse vliegtuigen, dat heeft geleid tot de capitulatie van Nederland. In de schilderijen van Chabot komen cultuur en historie van onze gemeente Lansingerland samen.

Dat het college van B&W van Lansingerland zo’n 2½ jaar geleden aan de tunnel door het Lage Bergse Bos en onder de Rotte door al een naam heeft gegeven, de Rottemerentunnel, is de fractie van Leefbaar 3B toen ontgaan. Maar dat betekent niet dat nog ruim voordat de eerste spade voor de bouw van de tunnel de grond ingaat, de tunnel cultuur- historisch gezien niet deze veel betere naam, Chabottunnel, kan krijgen.

De naamgeving van de tunnel is geen politiek item. Het zijn, zoals al eerder aangegeven, cultuur- historische waarden die een belangrijke rol spelen. In de raadscommissie Ruimte gaven naast Leefbaar 3B ook de VVD, WIJ Lansingerland en de PvdA aan er voorstander van te zijn de naam Rottemerentunnel te wijzigen in Chabottunnel.

In de vergadering van de gemeenteraad van Lansingerland op 27 september zal de naamgeving van de tunnel opnieuw aan de orde komen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*