Leefbaar 3B over noodopvang voor Afghaanse vluchtelingen

In de raadsvergadering van donderdag 28 oktober diende de fractie van GroenLinks een motie in die opriep tot noodopvang voor Afghaanse evacués en om de reguliere opvangcapaciteit uit te breiden.

De motie kwam naar aanleiding van de situatie in Ter Apel waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers overvol is. Namens de fractie van Leefbaar 3B gaf Machiel Crielaard aan dat we het met GroenLinks eens zijn dat Afghaanse evacués die hun leven op het spel gezet hebben voor onze vredesmissie in Afghanistan geholpen moeten worden. Het was dan ook mooi geweest als de landelijke politiek op tijd had gehandeld inzake de situatie in Afghanistan. Want door falend landelijk beleid wordt wederom een beroep gedaan op lokale overheden om hun problemen op te lossen.

De fractie van Leefbaar 3B zat bij de behandeling van de motie nog met veel vragen. Het was op basis van de motie namelijk onduidelijk of de indieners een crisisnoodopvang bedoelden zoals in de Sterrenhal in 2015 of een noodopvang. Dit zijn twee wezenlijk verschillende soorten opvang, omdat het bij crisisnoodopvang gaat om een periode van 72 uur waar noodopvang minstens 3 maanden duurt. Ook vragen de indieners om uitbreiding van de reguliere opvangcapaciteit terwijl Lansingerland geen AZC heeft en daarom valt er ook niets aan uit te breiden. Machiel Crielaard herhaalde in de gemeenteraad het standpunt van ons verkiezingsprogramma:
Leefbaar 3B wil geen grootschalige opvang (bijvoorbeeld een AZC) binnen de gemeentegrenzen.

In de eerste termijn van het college gaf de burgemeester aan dat onze analyse correct is en de motie van GroenLinks onuitvoerbaar. Het lijkt erop dat zij asielzoekers en statushouders door elkaar haalde in de motie. De burgemeester heeft aan de indieners van de motie een suggestie gedaan om deze motie in te trekken en volgende week bij de begrotingsbehandeling een alternatieve motie in te dienen op basis van een Pilot Tussenvoorzieningen van de Veiligheidsregio. De brief van de Veiligheidsregio is inmiddels gedeeld met alle fracties en de fractie van Leefbaar 3B zal de pilot aandachtig bestuderen en tot een besluit komen hoe wij gaan stemmen over de aangepaste motie.

3 Comments

 1. Zgn. asielzoekers uit Afghanistan, zijn net als die uit Syrië, niets meer en niets minder als nepvluchtelingen. Asielzoekers uit Azië en Afrika dienen in de tegenwoordige tijd standaard opgevangen te worden in de eigen regio. En nimmer te worden toegelaten tot en opgevangen in het al véél te druk bevolkte Nederland. Zodat ze, als de rust in het vaderland is teruggekeerd, snel en simpel naar huis kunnen terugkeren. Om daar, net als onze ouders/grootouders na de 2e Wereldoorlog hebben gedaan, met vereende krachten aan de opbouw van het dun bevolkte vaderland kunnen werken. Of ze ooit tolk zijn geweest voor o.a. het Nederlandse leger is totaal niet relevant. Uiteraard zou het o.a. Nederland sieren als ze ook een financiële bijdrage leveren aan de tijdelijke opvang van asielzoekers in de eigen regio.

 2. Uiteraard is het fijn en belangrijk om deze mensen te helpen.
  Alleen is dit niet enige probleem, Vooral huisvesting is voor geheel Lansingerland
  een heel groot probleem
  De huizenprijzen reizen de pan uit.
  en voor een huurwoning moet je min 8 jaar ingeschreven staan?
  Word het niet hoogtijd dat we dat probleem niet eerst behandelen.

  • U heeft 1000 procent gelijk.Nederland is nummer 1 verplicht>Er is zoveel wat niet deugt in dit land dat door alle tijden onze Overheid(Regeringen)zich moeten schamen maar vooral ook de mensen hier die zoveel medelijden met de allochtonen hebben en het woord helpen in en voor Nederland niet kennen.

1 Trackback / Pingback

 1. Verantwoordelijkheid nemen gaat niet tegen elke prijs - Leefbaar3B

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*