Kom op, het gaat om de burgers!

 

2014-02-23 - Site - Interview 3BKrant foto

Henk de Paepe (61) was donderdag 13 februari te gast bij het radioprogramma Music Case van RTV Lansingerland. De wethouder van Leefbaar 3B zit als enige van het college de hele rit uit.

Aan welk nummer uit de uitzending bewaart u de mooiste herinnering? “Dat zijn er twee. De eerste is My heart will go on van Celine Dion. Dat nummer zat in de film Titanic waar ik destijds met mijn dochter heen ben gegaan. De tweede is Ave Maria van een de drie tenoren. Jaren terug was ik namens de Nationale Stichting Nederland – Polen op pad in Gdańsk. Tijdens een bezoek aan een kerk viel de deur achter ons dicht en zaten we opgesloten. Toen we er via het dak uitklommen, hoorden we deze muziek die ergens op een bruiloft werd gezongen.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen vier jaar? Lachend: “Ik ben in ieder geval de enige die de eindstrip haalt, als ik de rit uitzit.” Dan: “Het was vooral een periode van transformatie. De bezuinigingen vanwege de economische crisis zijn nu het hevigst.  Het was vooral een periode waarin we de burger duidelijk moesten maken dat de bomen niet meer tot in de hemel groeien en dat van mensen zelf ook een bijdrage wordt gevraagd. Een totale omslag, bekeken vanuit de individualisering. Tegelijkertijd blijft dit een gemeente met veel dynamiek. De afgelopen periode zijn er toch nog tweeduizend woningen gebouwd. Er gebeurt dus nog wel wat, ook wat betreft in de inrichting van de groene gebieden, bijvoorbeeld tussen Berkel en Pijnacker en aan de zuidkant. Dat zijn grote projecten die deels op de tocht stonden. Toch zijn we erin geslaagd deze veilig te stellen.”

Wat is voor u persoonlijk een hoogtepunt geweest? “Dat vind ik een ingewikkeld vraag. Bescheidenheid past me beter en veel projecten lopen langjarig. Laat nou niemand roepen: dat heb ik alleen gedaan. Maar goed, als ik er twee moet noemen: de opknapbeurt van de Dorpsstraat in Bleiswijk, die samen met de middenstanders tot stand is gekomen. De andere is de invoering van een spreekuur voor burgers. Dat is ook meteen een oproep aan burgers om vaker het gemeentehuis binnen te stappen. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: ervaar die drempel vooral niet. En als u niet verder komt bij een wethouder kunt u altijd nog inspreken in de raad of commissie.”

En dieptepunt? “Het HSL-dossier en de stroperigheid van dat proces betreur ik. Ik had gehoopt dat de maatregelen om geluid terug te dringen deze periode al tot uitvoering zouden zijn gekomen. Met de koers die we als gemeente varen hierop ben ik het wel helemaal eens. Een pluim ook voor de raad, omdat iedereen boven de eigen politieke belangen is uitgestegen.”

Bent u beschikbaar voor een tweede termijn? “Ik ben daar wel toe bereid, maar in de eerste plaats zal ik kijken of mijn gezondheid dat toelaat. Daarnaast is het natuurlijk aan de partij of zij nog een periode met mij door zouden willen. Ik kijk daar zeer nuchter naar hoor. Kom op, het gaat om de belangen van de burgers!”

(Artikel overgenomen uit de 3BKrant van 19 februari 2014)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*