Interessant bezoek raadleden bij LTO

Vijf raadsleden en twee duoraadsleden waren aanwezig bij de het bezoek van de gemeenteraad bij Glastuinbouw Nederland Regio Zuid-Holland en LTO Noord afdeling Midden Zuid-Holland. Het was een interessant bezoek aan drie bedrijven. Van Egmond Matricaria kwekerij in Bleiswijk, Paprika en komkommerkwekerij Reijm en Zn. in Bleiswijk en Berkel en Melkveebedrijf Gravesteyn in Pijnacker.

Het verhaal van Theo Ammerlaan, voorzitter van LTO Noord afdeling Midden Zuid-Holland, ging met name over de energietransitie, waarin de glastuinbouw behoorlijk vooruit loopt. Gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse haven en de AVR, waarbij het van groot belang is dat de diameter van de geplande warmwaterbuis wordt vergroot van 40 naar 50 cm. Nu kan het nog. lees meer

Het grootste deel van de leiding moet nog worden aangelegd. Ook goede isolatie en energiebesparingen zijn van groot belang. Verder zullen de emissies op het oppervlaktewater in 2027 in het Oostland nul zijn. Helemaal loskomen van chemische gewasbeschermingsmiddelen zal niet mogelijk zijn.

Tot slot kwam ook de huisvesting van arbeidsmigranten aan bod. Er werken voor kortere periodes heel veel Oost-Europeanen in de glastuinbouw, ook in het Oostland (Lansingerland, Pijnacker en Zuidplas). Op 29 mei organiseert de gemeenteraad van Lansingerland een rondetafelgesprek over of en zo ja hoe deze huisvesting gerealiseerd moet worden.

De raadsleden gingen na de lunch met een tasje info over de glastuinbouw, twee net geplukte komkommers en een heel vers bosje bloemen naar huis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*