Integriteit, de dilemma’s van een politicus

De kranten lokaal, regionaal en landelijk staan bol betreffende integriteitproblemen bij het openbaar bestuur. Ook TV, radio en sociale media hebben veel aandacht geschonken aan dit onderwerp. Van de ontwikkelingen in Lansingerland, die hebben geleid tot het aftreden van wethouder Jan den Uil, hebt u zojuist kunnen lezen op deze site.

Raads- en collegeleden leven in een glazen huis en hun activiteiten worden veelal bekeken door een vergrootglas (uitdrukking van de fractievoorzitter van de ChristenUnie, André Nieuwlaat). Wat mogen burgemeester, wethouders en raadsleden wel en wat mag niet?

  • Mogen zij een auto kopen bij een dealer in Lansingerland, die een bouwplan heeft ingediend voor uitbreiding van het bedrijf en daarnaast in commissie, raad of college spreken over die bouwvergunning?
  • Mogen zij boodschappen doen bij de C1000 in Bergschenhoek? De C1000 is direct belanghebbende bij de uitbreiding van het centrum van Bergschenhoek, waarover ook BING rapporteert. Mogen zij in commissie, raad of college spreken over de uitbreiding van het winkelcentrum in Bergschenhoek.
  • Mogen zij, als vrijwilliger, trainer zijn bij een sportvereniging die subsidie van de gemeente krijgt en daarnaast in commissie, raad of college spreken over die subsidie of het totale subsidiebeleid bestreffende sport?
  • Mogen zij in hun functie als lokaal politicus spreken over de school, waarop één of meerdere van hun kinderen zit?
  • Mag je een algemene ledenvergadering houden in het kantoor van een projectontwikkelaar/aannemer Batenburg in Bergschenhoek, die directe grote financiële belangen heeft richting gemeente (genoemd in het BING rapport). De eerstvolgende ALV van het CDA op 21 november 2012 is bij projectontwikkelaar/aannemer Batenburg in Bergschenhoek. Kan dat of is op z’n minst sprake van de schijn van belangenverstrengeling?

Ben benieuwd wat u er van vindt.

Jan Pieter Blonk, fractievoorzitter Leefbaar 3B

1 Comment

  1. Jan Pieter,

    Over het vertrek van Jan de Uil kan veel worden geschreven. Dat je met weinig woorden bijna alles hebt gezegd vind ik heel knap. Deze zaak draait om één herkenbaar woord n.l.”vertrouwen”. Als een raadslid zo weinig vertrouwen in zijn wethouder heeft en daarbij niet verder kijkt dan zijn neus lang is, dan bezorgt hij de burgers van Lansingerland een grote schadepost. Nu een onafhankelijk onderzoeksbureau geen duidelijke misstanden aantoont zitten wij toch met het heengaan van een bestuurder op het gespecialiseerde terrein van de woningbouw in Lansingerland.
    Vertrouwen speelt altijd een rol bij alle voorbeelden van dilemma’s. Enige oplossing hiervoor kan ik niet aandragen. Echter zonder vertrouwen ontstaat een onleefbare samenleving. Mijn mening is wie appelen vaart die appelen eet. In dit geval is getoond wat bij twijfel kan gebeuren en daarmee moeten we met vertrouwen de toekomst ingaan. Wij van leefbaar 3B proberen op een z.g.inloopavond gesignaleerde problemen herkenbaar te maken, te bespreken met bestuurders en binnen de mogelijkheden eventueel met derden een oplossing voor te stellen.Op deze wijze hopen wij met vertrouwen wantrouwen om te buigen tot “Vertrouwen”.

    JanM

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*