Gratis Openbaar Vervoer voor ouder

Op 6 februari 2020 stond ‘Gratis openbaar vervoer voor ouderen’ op de agenda van Commissie Samenleving. Dit onderwerp is een belangrijk speerpunt van Leefbaar3B in het verkiezingsprogramma van 2018-2022. Woordvoerder Machiel Crielaard benoemde in de commissie dat veel ouderen het als onrechtvaardig ervaren dat voor AOW-ers in veel gemeenten binnen ons RET-netwerk (o.a. Rotterdam en Capelle a/d IJssel) het gratis OV al geregeld is.

Leefbaar3B wil, net als in deze gemeenten, ook gratis OV voor alle Lansingerlandse AOW-ers. Tegelijkertijd begrijpt Leefbaar3B ook dat, door de forse kosten die dit met zich meebrengt, het college vooralsnog kiest voor AOW-ers met een inkomen tot 120% van het minimum. Het college concludeert dat gratis OV voor alle AOW-ers niet bijdraagt aan het behalen van de maatschappelijke doelen.
Leefbaar3B denkt dat door gratis OV aan te bieden aan ouderen met een kleine beurs, we wel degelijk de drempel kunnen verlagen om gebruik te maken van het OV. Bovendien zal men er dan ook frequenter gebruik van gaan maken.

Door dit gegeven, in combinatie met de andere maatregelen die het college in de brief noemt zoals de OV-opstapdagen, worden goede stappen ondernomen om maatschappelijke doelen te behalen. Denk hierbij aan het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen en het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Kortom, Leefbaar3B is blij met deze tussenoplossing en we zien het voorstel van het college graag spoedig tegemoet, zodat zo snel mogelijk het gratis RET-OV voor AOW-ers met een inkomen van 120% van de bijstandsnorm kan worden ingevoerd.

Wij kijken uit naar het vervolg. En we zullen alert blijven om ervoor te zorgen dat het gratis RET-OV voor al onze inwoners met een AOW zo snel als mogelijk een feit wordt.

1 Comment

  1. Ben erg benieuwd wat de bijstandsnorm per AOW’er in Lansingerland is en als men dan pas een gratis OV Rit van de RET krijgt bij een inkomen tot 120% van het minimum, dan moet het toch vooral bij het college van deze stad bekend zijn, dat deze AOW’ers haast niet in deze stad wonen. Deze stad heeft vele ex werkenden uit de glastuinbouw en hun pensioen geeft net dat bedrag, waardoor je voor alle extra voorzieningen welke de gemeente geeft, buiten de boot valt. Het rijk heeft een overschot gemeld in september 2019, dus doe niet zo moeilijk voor de AOW’ers zou ik zeggen aan de partijen in de coalitie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*