Eneco gelden verstandig opzij leggen:

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik over de besteding van de Eneco-gelden voor de gemeente Lansingerland. In het eerste artikel gaven we u inzicht in de mogelijkheden om deze gelden te investeren. In dit tweede artikel geven we u inzicht in de mogelijkheden voor het verstandig opzij leggen van (een deel van) deze gelden.

Eneco is verkocht aan Mitsubishi en bij de definitieve verkoop van onze Eneco aandelen levert dit  gemeente Lansingerland naar schatting een eenmalige uitbetaling op van ongeveer 138 miljoen. Een flinke klap geld! Maar het verstandig besteden van deze Eneco gelden is zo gemakkelijk nog niet. Dit heeft te maken met structurele tegenover incidentele inkomsten en uitgaven.
Wij vinden het fijn als u met ons meedenkt: lees meer

Stel uw huishouden heeft een modaal inkomen van 60.000 euro. Dit inkomen is structureel. U en uw partner  krijgen namelijk maandelijks salaris overgemaakt van uw werkgever. U past uw uitgaven aan naar deze inkomsten. U heeft bijvoorbeeld een huis dat u op basis van uw inkomsten/salaris kunt betalen.  Uw inkomsten en uitgaven zijn structureel in balans. Hierdoor komt u niet in de schulden maar pot u ook niet onnodig geld op. Een verstandig bestuurde gemeente doet dit ook.

Maar wat nu als een deel van uw inkomsten komen uit een eigen bedrijf dat u verkoopt? Met de verkoop van dit bedrijf ontvangt u eenmalig 50.000 euro. Hierdoor mist u de jaarlijkse structurele inkomsten (salaris) uit dat bedrijf van 5.000 euro. Ondanks die 50.000 euro op de bank heeft u nu wel een probleem. Uw jaarlijkse structurele inkomsten zijn nu namelijk in disbalans met uw uitgaven. U geeft immers jaarlijks 5.000 euro meer uit dan er binnen komt. Zonder te handelen houdt u dat dan 10 jaar vol, voordat u in de schulden loopt. Belangrijk om dus om tijdig te handelen als u niet in de schulden wilt lopen!

Met de verkoop van de Eneco aandelen is de gemeente Lansingerland precies in deze situatie terecht gekomen. Door de verkoop van de aandelen ontvangen wij een eenmalig bedrag op de bank. Maar wij missen daarmee wel de structurele/jaarlijkse inkomsten die we hadden (dividend).  Ondanks dat wij nu heel veel geld ontvangen kunnen we hierdoor toch op termijn in de problemen (schulden) komen. Belangrijk dus om tijdig te handelen om in de toekomst niet in die schulden te lopen!

Een goede eerste stap om weer in balans te komen, is het kijken naar onze uitgaven en naar onze huidige schulden. De gemeente Lansingerland heeft schulden bij de bank. Bijvoorbeeld schulden die zijn aangegaan voor de bouw van onze scholen (net als dat u waarschijnlijk een schuld bent aangegaan voor de aanschaf van uw huis). Over die schulden betalen we rente. Het aflossen van een deel van die schulden met Eneco-gelden verlaagd het jaarlijkse bedrag dat wij kwijt zijn aan rente op deze schulden. Dit verlaagd onze uitgaven en brengt onze inkomsten en uitgaven weer in balans. Leefbaar 3B staat voor een verstandig bestuurde gemeente, waarbij inkomsten en uitgaven in balans zijn. Wij willen er dan ook voor zorgen dat een deel van de Eneco gelden gebruikt wordt voor de aflossing van onze schulden.

Maar wij kijken verder dan dat. We kunnen namelijk ook nu geld investeren om onze uitgaven in de toekomst te verlagen. Denkt u bijvoorbeeld aan duurzaamheid. Een elektrisch wagenpark en duurzame gebouwen kosten ons nu wat geld, maar leveren een besparing op in de toekomst.  Denkt u ook aan het verbeteren en efficiënter maken van onze dienstverlening. Door te investeren in vernieuwde ICT systemen kan efficiënter door onze ambtenaren gewerkt worden met minder kosten als gevolg.

Voor Leefbaar 3B is het belangrijk dat de gemeentelijke inkomsten in balans zijn met de uitgaven.  Daar hebben we de afgelopen jaren voor gezorgd en dat zullen we blijven doen. Daarnaast zullen we waar mogelijk ook duurzaam blijven investeren.  Bent u een voorstander van een gemeente met haar financiën in balans waarin verstandig duurzaam geïnvesteerd wordt? Of vindt u dat de nadruk meer moet liggen op andere investeringen van de Eneco-gelden.  Waar liggen uw prioriteiten? Wij zijn erg benieuwd naar uw mening!

Laat u stem horen door te reageren op dit artikel.

Of beter nog: wordt lid en neem actief deel aan de discussie binnen onze partij over de besteding van de Eneco-gelden om ons mooie Lansingerland nog leefbaarder te maken.

Leefbaar 3B, Johan Philippens

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*