Alertheid op gevaarlijk verkeersgedrag

dodehoek_SupermarktAan de Wilgenlaan is een supermarkt van Jumbo gevestigd. Het is een aantrekkelijke winkel, waarvan vele wijkbewoners gebruik maken. Tevens ligt in de directe nabijheid basisschool De Poolster. Meerdere malen per de week wordt de supermarkt bevoorraad. Bij de basisschool wordt momenteel een aantal nieuwe lokalen bijgebouwd, in verband met uitbreiding van het aantal leerlingen. Door bevoorrading van de winkel, het bouwverkeer en het met de auto brengen en halen van schoolkinderen zijn er op verschillende momenten van de dag een groot aantal verkeersbewegingen.

Leefbaar 3B raadslid Jan van der Laan heeft gezien, dat chauffeurs van grote vrachtwagencombinaties gedwongen zijn om hun vrachtwagen met oplegger achteruit vanaf de Oostersingel de Wilgenlaan op de rijden en daarna met hun vrachtwagencombinatie tussen de personenauto’s op de parkeerplaats te manoeuvreren. lees meer

Chauffeurs melden zich eerst bij de supermarkt en laten hun voertuig onbeheerd achter op de Oostersingel. Veelal gebeurt dit net voorbij het kruispunt van de wegen Oostersingel/Wilgenlaan, waardoor de Oostersingel geblokkeerd wordt. Dit levert gevaarlijke situaties en ergernis op voor weggebruikers. Het probleem wordt nog groter als twee vrachtwagens elkaar afwisselen, dus de ene komt vanaf de supermarkt en de andere wacht om te laden en te lossen. Het verkeer op de Oostersingel en de Wilgenlaan komt dan vast te zitten.

Ook is geconstateerd dat veel ouders hun kinderen met de auto naar school brengen. Gezien de beperkte beschikbaarheid van parkeerplaatsen parkeren ouders hun auto te pas en te onpas op een onjuiste wijze, op het trottoir en dubbel parkeren. Ook hierdoor wordt de doorgang beperkt en ontstaan er gevaarlijke verkeerssituaties, mede doordat de schoolkinderen ook uit de auto stappen aan de rijbaanzijde en vervolgens oversteken tussen geparkeerde auto’s.

Door de beperkte draaimogelijkheid moet de vrachtwagenchauffeur meerdere malen achteruitsteken en daarbij ontstaan verschillende “dodehoekmomenten”. Ook moet achteruit rijdend het fietspad aan de Oostersingel overgestoken worden. Dat is een onveilige situatie. De vrachtwagenchauffeurs worden niet geholpen door iemand die achter de vrachtwagencombinatie loopt om het achteruitrijden op een veilige manier te begeleiden van de Oostersingel tot bij de losplaats naast de winkel.

De Wilgenlaan wordt binnenkort opnieuw ingericht. De wethouder heeft aangegeven dat bij de herinrichting rekening gehouden wordt met de komst van grote vrachtwagencombinaties. Ook heeft de wethouder toegezegd dat hij contact op zal nemen met de bedrijfsleider van de Jumbo, om het komen en gaan van vrachtwagens op een veilige manier te laten verlopen. Het hoofd van basisschool De Poolster heeft positief gereageerd op het initiatief van Jan van der Laan. Ook zal de directeur van De Poolster met de ouders van leerlingen spreken over het parkeergedrag bij het brengen en halen van hun kinderen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*