1e duurzaamheidscafé Lansingerland

winmolens-op-zee-298x234Donderdag 10 december werd in het Melanchthon het eerste duurzaamheidcafé Lansingerland gehouden. Na een welkomstwoord van wethouder Jeroen Heuvelink begon een carrousel van duurzame ideeën en initiatieven.

Er waren zeven sprekers allen met hun idee over hoe duurzamer we kunnen worden in Lansingerland. Als eerste spraken drie mensen van Lansingerwind over het idee om op coöperatieve basis een eigen windmolen te plaatsen, waarvan de opbrengst op verschillende manieren ten goede komt aan de inwoners van Lansingerland en dit onder begeleiding van de overkoepelende organisatie De Windvogel. lees meer

Vanuit Leefbaar 3B kwam Georgine Zwinkels met een bericht dat er ook elektriciteit bestaat, opgewekt door wind, zonder wieken. Dit zijn trechters, de Invelox noemt de Amerikaan Daryoush Allaei zijn vinding en deze kunnen ook op daken worden gemonteerd en in allerlei vormen worden gestyled. Het belangrijkste is, dat deze vorm van windstroom geen lawaai zou maken. Uit de zaal was veel interesse voor dit artikel uit het AD van 10 december 2015 met de kop: “Windstroom zonder wieken” en de onderkop “Stille windtrechter alternatief voor de windmolen.”

Vervolgens waren er de compostbakkers uit den Haag, zij zijn gestart met het maken van compost, eerst in een wijktuin met zeer beperkte middelen. Nu wordt dit op verschillende andere plaatsen gedaan en krijgt men er subsidie voor, dit zorgt niet alleen voor het verwerken van afval naar compost maar ook verbetert dit de sociale contacten daar alles door vrijwilligers wordt gedaan.

Era Contour kwam vertellen over duurzame woningbouw en renovaties onder andere nul op de meter. Era Contour is momenteel in Berkel en Rodenrijs aan het bouwen.

Een nieuwe onderneming is E-mission & Fuel Control, die op een aantal verschillende manieren inzet om brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen onder grootverbruikers terug te dringen. In opdracht van de gemeente Lansingerland is Jan Willem ter Bregge een Platform Duurzaam Lansingerland aan het ontwikkelen.

Ook is uitgebreid gesproken hoe je de communicatie over duurzaamheid kunt verbeteren. Al met al een avond vol inspiratie en goede ideeën. Een goed initiatief en een goede organisatie van de avond door de fractie van D66.

1 Comment

 1. Heel mooi, de bezigheden van de Duurzame Platformers .
  Zolang het maar niet ontaardt in een soort afgedwongen duurzaamheids-collectivisatie – geheel stijl van een DDR-Politbureau.

  Want het wereldklimaat wordt niet gered in onze knusse gemeente Lansingerland en zelfs niet in ‘gidslandje’ Nederland van de Urgenda-klimaatsekte.
  Maar het dient gered te worden in de snel ontwikkelende BRIC landen met een snel groeiende economie en nog sneller groeiende bevolking.
  Kan opgemelde Windvogel- vereniging haar krachten niet beter concentreren op de Chinese provincie Shang-xhi waar 150 splinternieuwe grote kolencentrales zijn geprojecteerd ?

  Of door het vervangen van de KLM straalvliegtuigen met die horizontale CO2- schoorstenen onder de vleugels door de sportieve KLM-luchtfietsen met windtrappers ?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*