Werkbezoek zorg- en veiligheidshuis

Een (te klein) aantal raadsleden en duo-raadsleden uit Lansingerland hebben op vrijdagmiddag 21 februari een bezoek gebracht aan ZSM en het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond. Tijdens dit werkbezoek met de focus op de gemeente Lansingerland kregen we een geweldige en leerzame presentatie door Esther Jongeneel (manager ZVHRR)
Leefbaar 3B raadslid Leon Erwich, was onder de indruk van de wijze waarop alle organisaties die zich bezighouden met opsporing, vervolging en zorg in het Veiligheidshuis onder één dak intensief samenwerken. De raadsleden kregen samen met Veiligheidsadvieseur van de gemeente Lansingerland een toelichting op het Advies- en Triage Punt ATP (voorheen Regionaal Informatie en Kennisknooppunt RIKK), ZSM en het Veiligheidshuis.

Casusoverleg in het Veiligheidshuis
Bij ZSM wordt door het Openbaar Ministerie en de ketenpartners zo snel en effectief mogelijk de meest passende afdoeningsmogelijkheid ingezet, waar mogelijk gecombineerd met aanvullende interventies vanuit (gedwongen) zorg, hulpverlening of bestuursrechtelijke maatregelen, bij veel voorkomende misdrijven: 7 dagen in de week en 14 uur per dag.Daar krijgen jaarlijks 2.000 personen uit de Rotterdamse regio met complexe problematiek een persoonsgerichte aanpak waarbij ook naar de ouders, broertjes en zusjes wordt gekeken Ook wordt er ingezet op de mogelijke slachtoffers, met name bij Huiselijk Geweld.

de foto

Uniek selectie-instrument
Het VHRR heeft een Advies- en Triage Punt dat, door middel van het selectie-instrument (‘de foto’) de aangehouden verdachten voor ZSM of de melding uit het veld bij het VHRR over een persoon waar zorgen over zijn, in beeld brengt. In 2018 zijn bijna 24.000 personen in kaart gebracht door alle beschikbare informatie te combineren en zo de juiste straf- en zorgmaatregelen te kunnen treffen. De manier van samenwerken, waarbij met partners vanuit zorg en straf – 7 dagen per week onder één dak wordt samengewerkt – is bijzonder en tot nu toe uniek in Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*