Uitdagingen in de meerjarenbegroting GGD 2024-2027

Op 16 maart jl. waren de verschillende meerkosten op de meerjarenbegroting GGD 2024-2027 een onderwerp in de commissie Samenleving. Laten we beginnen met te zeggen dat het goed is dat Lansingerland is aangesloten bij deze Gemeenschappelijke Regeling. De GGD is niet alleen een van de grootste in Nederland, met een inzet voor zo’n 1,3 miljoen inwoners in de regio, maar ze zijn ook nog steeds een van de goedkoopste GGD’s van ons land.

Wat is er nou precies veranderd? Nieuwe en gewijzigde wet- en regelgeving waren mede de oorzaak van de verhoging. Hierdoor is extra ondersteuningscapaciteit nodig. Door corona is er veel veranderd en ging er veel verkeerd, maar hieruit is ook juist vooruitgang geboekt. Door het data gedreven werken, waardoor je niet meer alles uit je hoofd hoeft te weten, wordt er meer inzicht verkregen waarmee er beter kan worden gestuurd. Dit kost aanvankelijk meer, maar dit levert ook een enorme besparing op. Bovendien draagt Rotterdam de kosten van de overhead.

Woordvoerder Leon Erwich schetste het voorbeeld aan de hand van een patattent. Voor nu biedt de GGD ons 3 smaken patat: je kunt kiezen voor een lekker patatje, een patatje met of een patatje speciaal. Daar zit ook prijsverschil in. Het is maar net waar je trek in hebt en wat je er voor over hebt. Maar de ambitie en de aardappel van Bram patat worden er niet minder op. Daarentegen verliest de GGD zijn ambitie als we voor optie 1 (de basis) kiezen en dat is natuurlijk niet alleen heel jammer, maar ook zorgelijk.

We gaan er van uit dat wethouder Cnossen, als voorzitter van het bestuurd van de GGD RR, dit nog gaat bespreken. We kijken uit naar de terugkoppeling en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*