Politiebureau Lansingerland te koop?

Het is via de media duidelijk geworden dat de Landelijke politie onverminderd door zal gaan met het sluiten van politiebureaus en dat deze gebouwen zullen worden verkocht.

Verkopen politiepand is Goudmijn” kopt het AD op 29 juli 2017. Verder staat in het AD: “De massale sluiting van politiebureaus levert fors meer geld op dan verwacht. Toch gebruikt de korpsleiding dat geld niet om bureaus open te houden. Die ziet meer heil in ‘pop-up-bureaus’, waarbij agenten tijdelijk in een café of tent zitten.

In Lansingerland is slechts één politiebureau (in het centrum van Berkel), waar uitsluitend op afspraak aangifte kan worden gedaan via een 3D beeldscherm of waar men op afspraak een wijkagent kan spreken.

Leefbaar 3B raadslid Marjolein Gielis heeft op 1 augustus 2017 de burgemeester verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  1. Zijn er bij de politie plannen om het politiebureau in Lansingerland te sluiten en te verkopen?
  2. Zo ja, dan vragen wij u met klem alles in het werk te stellen om te voorkomen dat het politiebureau in Berkel en Rodenrijs, het enige politiebureau in Lansingerland, wordt gesloten.
  3. Bent u het met Leefbaar 3B eens dat het ongepast en onbehoorlijk is, als een inwoner een afspraak heeft met een politieagent, dat dat in een café of op een andere openbare plek moet gaan gebeuren?

Antwoord van het college van B&W:

Er zijn geen plannen om het politiebureau te verkopen. Dat is vastgelegd in het Regionaal Veiligheidsoverleg van 29 oktober 2014. De huisvesting van de politie is voor de periode 2016-2025 vastgesteld. Het politiebureau in Berkel en Rodenrijs staat hierin genoemd.

Het is goed om te blijven kijken naar mogelijkheden en ontwikkelingen die de dienstbaarheid van de politie versterken. Wij zien het als een prettige ontwikkeling dat de politie binnen het dienstverleningsconcept een beweging maakt om vaker bij de burger op locatie een aangifte op te nemen of een gesprek te voeren. De burger moet hierin, in overeenstemming met politie, een keuze kunnen maken. Naast de mogelijkheid om een afspraak te maken op het politiebureau zijn er in onze regio al jaren lang wijkagenten die wekelijks spreekuur houden in de wijk. Ook is het mogelijk om gesprekken met politie bij inwoners thuis te laten plaatsvinden. De politie streeft er ook naar dat politiemedewerkers gefaciliteerd zijn om bij mensen thuis aangiftes op te nemen.

 

1 Comment

  1. Tegenwoordig is niets meer zeker en is het zo 2025.
    Mocht het onlangs gerenoveerde politiestation onverwacht toch eerder door de politie worden afgestoten lijkt mij het beter aansluitend de politie een kamertje in ons “prachtige” gemeentehuis te verhuren/geven, zodat de burgers niet hoeven te gaan zoeken waar de politie zich op welk moment waar bevind.
    En daarnaast is er dan een een zeer korte lijn met de burgemeester inzake calamiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*