Meer aandacht voor gezonde voeding in Lansingerland

Over enkele decennia telt de wereld 9 miljard bewoners, die moeten en willen allemaal gezonde voeding hebben. Er zal dus meer eten geproduceerd moeten worden. Maar er zijn meer uitdagingen als het voeding betreft. Om aandacht te vragen voor het weggooien van voeding vond onlangs het Zero-Waste Diner plaats. Raadslid Leon Erwich was namens Leefbaar 3B aanwezig bij dit evenement.

Voeding is ‘hot’. Niet alleen zijn er steeds meer foodtruckfestivals, zoals onlangs het Toost Foodtruck Festival in het Annie M.G. Schmidt Park, maar ook op andere fronten is aandacht voor voeding. Er zijn namelijk veel uitdagingen op het gebied van eten. Zo is de beschikbaarheid van voeding scheef verdeeld. Er zijn wereldwijd inmiddels meer mensen die omkomen door te veel en verkeerd eten dan door te weinig eten. Of wat te denken van water? Voor de productie van kilo tomaten is in Nederland 15 liter water nodig, in bijvoorbeeld Afrika is dat maar liefst 600 liter.

Een andere uitdaging is het voorkomen van verspilling. Een groot deel van de wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid. Dat moet anders. We zullen efficiënter met voeding moeten omgaan. Daarom organiseerde D66 Lansingerland samen met een groot aantal partners en Vluchtelingenwerk Lansingerland op 15 oktober een Zero-Waste Integratie Diner in Boerderij Het Lansingerland. De gangen van de maaltijd waren bereid uit onder meer fruitafval, op koffieprut geteelde oesterzwammen en afgekeurde paprika’s. Ook bijzonder, het diner was bereid door veel vrijwilligers, onder andere door asielgerechtigden uit De Hergerborch. lees meer

 dsc_0090_zwf dsc_0127_zwf

Dutch Agri Food Week

Niet alleen in Lansingerland was aandacht voor voeding. Van 12 tot en met 25 oktober is de Dutch Agri Food Week, waarvan Greenport Westland-Oostland een van de initiatiefnemers is. Verspreid over het land waren meer dan 100 evenementen op het gebied van voeding. Zo was er een kookwedstrijd voor kinderen, was er een internationaal zuivelcongres en waren er veel open dagen bij voedingsbedrijven. Zoals ook bij Bakker Ammerlaan in Bleiswijk, waar zeker 2500 bezoekers op afkwamen. img_8782 img_8786 img_8821

In de regio was er onder meer het ondernemersevent Oostlanddag, dit jaar programmaonderdeel van de Dutch Agri Food Week. Daarnaast maakten deelnemers aan de Food Valley Expo – afkomstig uit zes landen – een rondrit langs Westlandse en Oostlandse tuinbouwbedrijven, was er een Powerlunch over voeding en gezondheid en waren er bij InHolland seminars over voeding georganiseerd door studenten. Op 16 oktober – tijdens Wereldvoedseldag – organiseerden de Greenport, het ministerie van EZ, Rabobank, provincie Zuid-Holland en Rotterdam een groot evenement in en om Rotterdam World Food Day. Tijdens dat evenement konden inwoners uit de stad een kijkje nemen in de keuken van voedingsproducenten. Zo stond op het Schouwburgplein een minikas en was er een excursie naar Tomatoworld in Honselersdijk (Westland).

kas_rdam kas2_rdam kas3_rdam

Groentetuin van Europa

Het is goed dat er steeds meer aandacht is voor voeding. Neem voedselverspilling. Het is toch zonde dat er zo veel voeding wordt weggegooid op de ene plek, terwijl elders mensen omkomen van de honger. En het is toch gek dat veel mensen niet weten waar hun voeding vandaan komt. Juist voor onze gemeente is het belangrijk mee te doen aan de dialoog over voeding vindt Leon Erwich. Lansingerland, met zijn hoogwaardige en duurzame glastuinbouwgebied, ligt in het midden van de ‘groentetuin van Europa’. Meer aandacht voor gezonde voeding is niet alleen in het belang van onze inwoners, maar ook voor onze ondernemers in Lansingerland.

1 Comment

  1. Het is me toch wat met die scheve verdeling van de voeding , wat een tranendal…

    Eerst moest de aarde en het wereldklimaat gered worden door in de polders rond Lansingerland een bos van hoge windturbine -waaibomen te planten.
    Dan is er weer een nieuw hot issue. Namelijk het voedsel overschot alhier en tekort hier en voedsel overschot in de derde wereld , die grote retorische poel van ellende .
    Dat levert weer goed gevulde agenda’s en onmisbaarheid voor de lokale podia/ salons voor wereldverbetering, zou ik ietwat cynisch willen zeggen.
    Want ik heb mijn twijfels over het nut van dit soort zendingsdrift van lokaal D-66 en Vluchtelingenwerk.
    Het nut blijft beperkt tot een filantropisch ‘feel good’ gevoel en een lauwerkransje in de Heraut.
    Nee, men moet niet aldoor op het geweten van de brave burger willen inspelen. Zoals door het noemen van 600 liter water per tomaat in zielig Afrika in contrast met de 15 liter in de ‘waterbom'(tomaat)- kassen van Oostland.
    Dan maar geen tomaten vanuit Kenia die als luchtvracht – verkwistend met veel CO2 uitstoot – via Schiphol of de vliegweide Zestienhoven worden overgevlogen naar de schappen van Albert Hein- of Jumbo in Lansingerland.

    De echte oplossing voor de opgemelde scheefheid en van de opwarming van de aarde ligt in het beheersen van de grote BEVOLKINGSEXPLOSIE in ‘zielig’ Afrika en het stoppen van de de grootschalige volksverhuizing van Afrikaans bevolkingsoverschot naar Europa.
    Een taak voor de Hoge UN-prominenties , de grote donorlanden met in begrip van China , de puissant rijke landen zoals Saudie en de Golfstaten en het verantwoordelijkheidsgevoel van de staatshoofden in ‘zielig’ Afrika zelf.
    Die bevolkingsexplosie beteken voor de rijke vernogensbeleggers ter beurze op Wallstreet meer business , meer transport en meer consummptie dus een versnelde aarde-opwarming en roofbouw op korte termijn.
    ‘Tel uit je winst’ is het devies voor de internationale Goldman & Sachts -wereld . Maar dat geldt niet voor de gewone sappelende -en belastingbetalende plichten-mens uit Lansingerland.
    Dat is iets voor de issue-salons van D-66 en Vluchtelingenwerk om ook even bij stil te staan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*