Leefbaar 3B wil grondig onderzoek drugsmisbruik in Lansingerland

Leefbaar 3B wil grondig onderzoek naar drugsmisbruik in Lansingerland. Dit was de reactie van Leefbaar 3B op de motie “overlast door lachgas” van de ChristenUnie. Natuurlijk ziet ook Leefbaar 3B dat het gebruik van lachgas in Lansingerland toeneemt en dat er op straat, ten koste van onze jongeren, veel geld wordt verdiend aan deze handel.

€ 5 per ballonnetje is nauwelijks een financiële drempel te noemen en het product is bij wet niet eens verboden. Al met al een uiterst lastige situatie om op te kunnen handhaven.

Leefbaar 3B stelt dan ook vast dat, naast alle regelgeving die er al is, een extra regeltje in de APV dit groeiende probleem niet gaat oplossen. Daar is veel meer voor nodig. Woordvoerder Don van Doorn stelde namens de Leefbaar 3B fractie voor om de handreiking van het TRIMBOS instituut te omarmen. Lees meer

Maar is lachgas nu echt het grootste probleem in Lansingerland als het gaat om (drugs)misbruik? Lezen, horen of zien wij in onze directe omgeving niet veel vaker dat er sprake is van verstrekkende overlast die voortkomt uit het misbruik van harddrugs als cocaïne, speed, XTC of GHB? Kleven er niet vergelijkbare of veel grotere risico’s aan het zogenaamde “comazuipen”? Zien wij in dergelijke opsommingen bepaalde middelen niet over het hoofd?

Leefbaar 3B stelt dat waar de handel op straat of de productie van middelen een feit is, het gebruik van deze middelen ook een feit is. Om die reden is het de hoogste tijd dat we in Lansingerland de problematiek grondig in kaart brengen en potentiële gebruikersgroepen definiëren. Alleen dan kunnen we in samenwerking met politie, openbaar ministerie, jongerenwerk, drugshulpverlening, scholen, ouders, verenigingen en de jongeren zelf doelen stellen en een integrale aanpak ontwikkelen waarin ook het misbruik van lachgas een volwaardige plaats kan krijgen. Leefbaar 3B kreeg voor dit voorstel steun van de voltallige raad en zal zich ook in dit dossier vastbijten en doorpakken waar dit om actie vraagt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*