Het eerlijke verhaal over het huishoudelijk afval

Het eerlijke verhaal van het ophalen van het huishoudelijk afval is, dat in 2020 het college van B&W van Lansingerland op voorstel van Leefbaar 3B wethouder Simon Fortuyn de inwoners van Lansingerland gaat vragen wat de inwoners de beste manier vinden voor het ophalen van het huishoudelijk afval. Het college heeft dat zes weken geleden in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De raad heeft ook besloten deze brief inhoudelijk te bespreken in de commissie Ruimte van 14 januari 2020.

Dat de fracties van D66, GroenLinks en WIJ in de raad van donderdag 19 december in een motie willen vastleggen dat het college het eerlijke verhaal aan de inwoners moet vertellen vinden de fracties van PvdA, Leefbaar 3B, VVD, CDA en ChristenUnie niet terecht.

Dat gebeurt al! De door D66 geschreven motie werd met 33 tegen 8 stemmen verworpen.

Het college gaat, als toegezegd, aan de inwoners vragen hoe het huisvuil moet worden opgehaald.

De vragen aan de inwoners zullen zeker zijn:

    • Moet er Diftar worden ingevoerd? Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven. Dat betekent dat voor elke keer legen van de kliko (grijze deksel) of het openen van de ondergrondse container (restafval) betaald moet worden.Huishoudelijk afval – Het eerlijke verhaal
  • Moet Omgekeerd inzamelen worden ingevoerd? Dit houdt in dat de container met de grijze deksel verdwijnt en dat het huishoudelijk restafval naar ondergrondse containers moet worden gebracht. Het betekent 100 à 200 meter lopen met je zak restafval.
  • Wat moet er gebeuren met de plastic zakken PMD die aan lantarenpalen worden gehangen? Kan dat anders? PMD staat voor Plastic, Metalen blikjes en Drankkartonnen.
  • Eens per maand het papier ophalen. Is dat voldoende?
  • Hoe vaak moeten de GFT kliko’s (groene deksel) geleegd worden? Nu is dat eens per twee weken. (GFT = Groente-, Fruit- en Tuinafval)
  • Of moeten we alles laten zoals het nu is?

Zo maar een greep uit de vragen die aan de inwoners gesteld moeten worden. Het doel van alles is duidelijk. Er wordt te weinig huishoudelijk afval gescheiden door de inwoners.

Nu is er nog zo’n 185 kg restafval per persoon per jaar. Dat moet omlaag. Het streven is naar ongeveer 100 kg. De vraag is of dat haalbaar is en welke inspanningen willen de inwoners daarvoor doen?

Voor al deze vragen vindt Leefbaar 3B het heel belangrijk dat de inwoners zelf hierover hun mening kunnen geven. En dat is nu net wat wethouder Simon Fortuyn gaat doen!

4 Comments

  1. Al vele jaren lopen velen te hoop tegen het beleid van deze gemeente, na vele malen kijken hoe afval wordt gescheiden, hoe het wordt vernietigd, hoe het niet moet, hoe het beter en met minder kosten kan daar hoor je de beleidsmakers niet over en hoe andere milieupartijen blijven hameren op nog meer euro’s uit je zak kloppen voor afval. Lezen de inwoners en raadsleden niet de informatie uit andere steden, zoals een info van Rotterdam(na scheiden is vele malen beter voor het milieu en je portemonnee)vooral met het plastic gaat het helemaal de foute kant op, meer slecht dan goed in de zakken, stop er mee. Dan het papier, het brengt totaal niets meer op, China mag niet meer importeren van milieustichtingen, zeg dat eens tegen de inwoners.
    Gooi het beleid om en ga over op 1 ondergrondse bak voor al het afval en 1 ondergrondse bak voor glas, dat levert veel meer op voor het milieu, want al is het een vuilniswagen op hybride of elektra, beter 1 in de straat dan 3 of 4 voor de kleurbakken.
    Oh, ja, hoe zat het ook al weer met de aandelen van V. Gansewinkel, wie had of heeft deze in zijn bezit gehad. Onderzoekje misschien? Wees niet bang dat ik tegen milieu of klimaat ben, want velen denken of zeggen dan ” racist of ??
    maar kom met goede argumenten die niet komen vanuit politiek denken, want die zijn opgesplitst in links/rechts/midden/dieren/geloof, nee, graag niet.

  2. Diftar leidt tot meer zwerfafval, meer controleurs in de straten die kliko’s openen. Dat eerlijke verhaal mag ook wel eens gezegd. En verder de kanttekeningen van Peter Munten. Er gaan veel fabeltjes rond over wat er feitelijk met het opgehaalde afval wordt gedaan. Laagwaardig plastic (“mix”) ipv hergebruik als gebruiksvoorwerpen, bijvoorbeeld. Voor de zogenaamde progressieve partijen tellen alleen de kilo’s aparte stromen. Gezond verstand zegt dat je moet kijken naar wat er feitelijk wordt opgeschoten tegen welke kosten. Die 100 kilo is een uit de lucht gegrepen streefgetal van hogere overheden. Juist L3B moet zich niet blindstaren op niet-lokaal gefundeerde of onrealistische doelen. Mede daarom stemmen mensen op lokale partijen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*