Zondagopenstelling drie supermarkten?

Een tweetal zaken spelen voor Leefbaar 3B een rol bij de afweging of de drie C1000 supermarkten in Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk alle zondagen van 16:00 tot 20:00 uur open mogen blijven.

  • Oneerlijke concurrentie
  • Verkiezingsprogramma / coalitieakkoord

Oneerlijke concurrentie
Heel belangrijk is de oneerlijke concurrentie bij opening van één supermarkt per kern. De overheid (in dit geval de gemeente Lansingerland) beïnvloedt met die keuze de vrije handelsconcurrentie tussen ondernemingen. Niet alleen de andere supermarkten die niet open mogen, maar ook de tijdschriften- en rookartikelenhandel van de Primera, de boekenverkoop in boekwinkels, de viswinkel, de kaasboer, de poelier en de bloemenwinkel voelen dit. Allen hebben hinder van oneerlijke concurrentie door zondagopenstelling van die ene supermarkt. Ook de besturen van de drie winkeliersverenigingen van Lansingerland spreken van oneerlijk concurrentie en zijn daarom geen voorstander van openstelling van drie supermarkten op alle zondagen. Leefbaar 3B is faliekant tegen dit soort ingrijpen van de overheid die de vrije handel oneerlijk beïnvloeden.

 

Verkiezingsprogramma/Coalitieakkoord
In het verkiezingsprogramma van Leefbaar 3B staat: “grote terughoudendheid als het gaat om zaken als openstelling van winkels op zondag.” Dit is een verkiezingsbelofte van Leefbaar 3B en dat telt heel zwaar.

In het coalitieakkoord staat: “De gemeente zal zich terughoudend opstellen ten aanzien van zondagopenstelling binnen de wettelijke regelingen. Het huidige aantal van 12 koopzondagen blijft gehandhaafd.

Dit zijn twee beloftes waaraan Leefbaar 3B zich naar de kiezers moet houden en komt overeen met de letter en de geest van hetgeen is besproken bij de totstandkoming van dit college van Burgemeester en Wethouders. Voor zowel het verkiezingsprogramma als het coalitieakkoord geldt voor Leefbaar 3B: “Beloofd is beloofd” en “Een man, een man, een woord, een woord.”

 

Conclusie
De afweging binnen Leefbaar 3B is heel moeilijk geweest. Minder regels voor ondernemers is hierbij niet aan de orde. Wel de afweging vanuit twee onderwerpen in het verkiezingsprogramma “luisteren naar de inwoners“ en “beloftes gedaan over zondagopenstelling”. Uit de evaluatie kan geconcludeerd worden dat het aantal voor- en tegenstanders van zondagopenstelling 50/50 ligt. De fractie van Leefbaar 3B heeft in die moeilijke afweging niet ingestemd met permanente zondagmiddag/-avond openstelling van drie supermarkten in Lansingerland. De huidige drie C1000 winkels die nu op elke zondag van 16:00 tot 20:00 uur open zijn, zullen in het kader van de overgangsregeling tot uiterlijk 1 januari 2012 kunnen blijven doen. 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*