Zondagopenstelling drie supermarkten is oneerlijke concurrentie

Door de zondagopenstelling van drie supermarkten in Lansingerland beïnvloedt de overheid (in dit geval de gemeente Lansingerland) de vrije handelsconcurrentie tussen ondernemingen. Niet alleen de andere supermarkten die niet open mogen, maar ook de tijdschriftenhandel van bijvoorbeeld Primera, de boekenverkoop in boekwinkels, de viswinkel, de kaasboer, de poelier en de bloemenwinkel verliezen marktaandeel omdat zij niet open kunnen zijn op het moment dat de drie supermarkten op zondag tussen 16:00 en 20:00 uur open zijn. Leefbaar 3B is faliekant tegen dit soort ingrijpen van de overheid, die de vrije handel oneerlijk beïnvloedt.

In het verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord staat dat de gemeente Lansingerland zich terughoudend zal opstellen ten aanzien van zondagopenstelling van winkels. Aan die verkiezingsbelofte moet Leefbaar 3B zich houden. Wel kunnen 12 zondagen per jaar alle winkels open zijn, uiteraard indien de winkels dat zelf willen.

Wanneer de zondagsluiting ingaat is nog onduidelijk. De drie supermarktondernemers moet een fatsoenlijke overgangstermijn worden geboden. Over hoe lang de overgangstermijn moet zijn, wordt nog overleg gevoerd. Leefbaar 3B vindt dat gedurende de overgangstermijn de supermarkten die nu op zondag open zijn ook in de overgangstermijn gebruik moeten kunnen maken van de zondagopenstelling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*