Op uitnodiging van het CDA waren woensdag 10 februari raadsleden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Waddinxveen, Zuidplas en Zoetermeer uitgenodigd voor een discussiebijeenkomst bij Bouwend Nederland in Zoetermeer. De Leefbaar 3B raadsleden, Henk Meester, Jan Pieter Blonk en Georgine Zwinkels hebben deze interessante avond bijgewoond.
Gemeentelijke besluiten over grondprijzen, de ruimtelijke invulling, regelgeving, ontsluiting, duurzaamheidsaspecten en de onderlinge afstemming spelen een grote rol bij het realiseren van de bouwopgave. Juist nu het consumentenvertrouwen weer toeneemt en de Bouw uit het dal klimt is het zaak dat overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan om geen kansen te missen. Kennis vanuit de dagelijkse praktijk van Ontwikkeling en Bouw is belangrijk om beter te begrijpen waar die kansen liggen en hoe daarop ook vanuit de gemeente kan worden ingespeeld. lees meer
Maxime Verhagen hield een inleiding waarin veel getallen werden genoemd, zoals:
- de verwachting dat er nog een miljoen huishoudens bijkomen in heel Nederland;
- het verouderen van onze inwoners, in 2025 zal in de Randstad 25% van de inwoners uit ouderen bestaan:
- ook de eis van duurzaam bouwen maakt dat er goed gekeken moet worden welk soort woningen er gebouwd gaan worden de komende jaren.
- Alle bestaande woningen in Nederland van milieulabel C naar label A brengen vergt zo’n € 12 miljard.
We staan de komende jaren voor grote opgaven in de nieuwbouw van woningen en de renovatie van bestaande woningen. Samenwerking van gemeente en bouwers is daarbij van groot belang om gezamenlijk te zorgen dat in de (nabije) toekomst de juiste en voldoende woningen beschikbaar zijn.
Drie directeuren van bouwbedrijven die in onze regio werkzaam zijn vertelden waar zij kansen zien, maar ook waar de knelpunten liggen. Goede samenwerking met gemeentebesturen vinden de bouwbedrijven van groot belang.
Ook is het duurzaam en energiezuinig maken van bestaande woningen ter sprake. Hierover werd de tip gegeven niet ineens naar nul op de meter te gaan. Dat is voor veel huizen veel te duur, maar in plaats daarvan op te labelen. Als voorbeeld, breng je woning van label D naar C. Landelijk heb je het dan over ongeveer € 1,6 miljard. Dat is door individuele huiseigenaren en woningcorporaties wel op te brengen. Probleem voor particulieren is dan nog wel dat de banken het nagenoeg onmogelijk maken om geld te lenen om de investeringskosten van labelverhoging te kunnen realiseren.
Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Erik Batenburg (Aannemersbedrijf Batenburg BV, Lansingerland), Bauke Vink (Bouwbedrijf Frans Vink & Zonen, Zuidplas) en Job van Zomeren (Era Contour, Zoetermeer) hartelijk dank voor de interessante avond.
Be the first to comment