Leefbaar 3B onderstreept schaduwrijke speelplekken en goede participatie bij Omgevingsvisie 2.0

Tijdens de commissievergadering van de commissie Ruimte op dinsdag 24 juni 2025 stond de behandeling van de ingediende zienswijzen op de Omgevingsvisie 2.0 op de agenda. Verschillende fracties gaven hun visie op de ingebrachte reacties van inwoners, organisaties en instanties.

Roy Diepeveen van Leefbaar 3B wees op het belang van zorgvuldigheid bij transformaties in de gemeente. “Ook bij de zienswijzen over de Chrysantenweg zien wij die zorgvuldigheid. Het college wijst erop dat dit gebied al eerder is aangewezen als transformatiegebied, en dat het in de Omgevingsvisie 2.0 nader wordt ingevuld met Horti Science–gerelateerde bedrijvigheid. Daarbij is specifiek benoemd dat het kan gaan om functies met een hogere milieubelasting.

Dat roept bij sommige inwoners zorgen op. Maar we zien ook dat het college duidelijk maakt dat er nog een vergunningprocedure volgt, met ruimte voor toetsing op milieu, verkeer en participatie. Voor ons is het dan ook logisch dat dit nu niet wordt aangepast in de visie. Een duidelijke communicatie hierover richting inwoners is wat Leefbaar 3B dan ook essentieel vindt, juist in dit soort transformatiegebieden.”

Daarnaast stond Roy Diepeveen stil bij de zienswijze van de GGD over het belang van voldoende zonlicht én schaduw op speelplekken voor kinderen. “De zorgen van de GGD over schaduwvorming op speelplekken zijn wat ons betreft zeer terecht. De GGD adviseert immers dat minstens 60% van een speelplek in de schaduw moet liggen rond het moment van de hoogste zonnestand (21 juni om 14:00 uur). Dat is belangrijk voor de gezondheid van kinderen, ter bescherming tegen huidkanker én om hittestress tegen te gaan.” Hiermee sloot hij zich aan bij de opmerkingen van Arjen van Berkel (D66), die dit punt ook onderstreepte.

Leefbaar 3B blijft zich inzetten voor een Omgevingsvisie waarin de balans tussen ontwikkeling en leefbaarheid vooropstaat, met oog voor de zorgen van inwoners én voor de kwaliteit van de leefomgeving voor toekomstige generaties.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*