De zomerdienstregeling van de RET blijft ook in 2018 van kracht. Dus de reizigers van metro E-lijn (RandstadRail tussen Rotterdam en Den Haag) zitten dan tijdens de zeven weken durende zomerdienstregeling weer als haringen in een ton.
Leefbaar 3B raadslid Jan Pieter Blonk, samen met VVD raadslid Juval Pat El namens de gemeenteraad van Lansingerland lid van de Adviescommissie Vervoersautoriteit van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft in augustus al zijn vragen gesteld over de chaos tijdens de ochtend- en avondspits gedurende de eerste twee weken en de laatste week van de zomerdienstregeling. Afgelopen woensdagavond gaf de MRDH aan de zomerdienstregeling voorlopig niet te willen afschaffen. Alleen de beide vertegenwoordigers van Lansingerland stemden voor het advies om de zomerdienstregeling te beperken tot de middelste vier weken van de basisschoolvakantie. De vertegenwoordigers de Rotterdamse raad waren afwezig en alle andere 21 gemeenten van de MRDH wilden de zomerdienstregeling voorlopig handhaven. lees meer
Heel bijzonder dat ook de vertegenwoordigers van Pijnacker-Nootdorp de zeven weken durende zomerdienstregeling in stand wilden houden. Veel reizigers uit Pijnacker-Nootdorp hebben afgelopen zomer en vorige zomer namelijk veel ellende ondervonden. Stampvolle metro’s en daardoor erg heet en benauwd in de metro. Een volle metro voorbij laten gaan en maar hopen in de volgende er wel bij te kunnen.
De afgelopen zomer en in de zomer van 2016, in het bijzonder tijdens de ochtend- en avondspits, zijn de sociale media overspoeld met klachten, dat metro E-lijn mudvol is en er niemand meer bij kan. Het AD schrijft er over. TV Rijnmond maakt er een reportage over. En de RET zegt dat op basis van de gemiddelden de normbezetting niet is overschreden. De RET zal adequaat moeten handelen om pieken in de vraag van vervoer op te kunnen vangen. Verder geeft de RET aan gedurende de zomerdienstregeling tijdens de spitsuren op de E-lijn extra metro’s te hebben ingezet. Maar die extra metro’s reden niet door tot aan Den Haag Centraal. Die extra metro’s zijn ook niet op de juiste tijdstippen ingezet. Die houtje touwtje maatregelen hebben dus niet gewerkt, anders zouden er niet zoveel klachten zijn geweest in de eerste twee weken en de laatste week van de zomerdienstregeling.
Ook in De Telegraaf en de Volkskrant stonden afgelopen week artikelen over het verkorten c.q. afschaffen van de zomerdienstregeling in het openbaar vervoer.
In de kwartaalrapportage 1 juli t/m 30 september van het OV-Loket, de ombudsman van het Openbaar Vervoer staat:
Ook in het derde kwartaal van 2017 ontving het OV loket uit alle delen van het land klachten over de zomerdienstregeling van stad- en streekvervoerders. Hierdoor rijden treinen, bussen, trams en metro’s minder frequent. Soms rijden ze ook aangepaste routes. De duur van een zomerdienstregeling kan per vervoerder variëren van zes tot negen weken.
In 2016 schreef het OV loket in een van de kwartaalrapportages ook over de zomerdienstregeling vanwege de duur van deze regeling en omdat in Nederland überhaupt steeds minder sprake is van collectieve vakanties. Een dienstverlening op halve kracht past steeds minder goed in de moderne tijd. Dit jaar ontvingen wij klachten uit alle regio’s.
Een klacht uit betreffende de RET
Graag wil ik u attent maken op de manier waarop de RET de drukte op lijn E bagatelliseert. Tijdens de hele zomerperiode puilen de metrostellen in de spits uit en wordt er met een minimale frequentie van eenmaal per kwartier gereden. Ik heb meerdere keren mensen bijna zien flauwvallen omdat de airco niet op zulke grote aantallen reizigers berekend lijkt. Klachten en oproepen tot het afschaffen van de zomerdienstregeling worden met de klassieke trucs, zoals tabellen met daggemiddelden van reizigers, afgedaan.
De bestuurscommissie Vervoersautoriteit MRDH zal zich komend voorjaar opnieuw over de zomerdienstregeling beraden. Voor 2018 is dat te laat. De zomerdienstregeling van 2018 is dan al lang vastgesteld en het zal dan dus over 2019 gaan. Tijdens de zomerdienstregeling 2018 zitten de reizigers van metrolijn E dus gewoon weer als haringen in een ton.
Kunnen degene die er over beslissen 1 week lang in de spits meereizen op de E lijn met de zomerdienstregeling??