Leefbaar 3B is geïnteresseerd in onze samenleving, toen er een lezing over de Voedselbank was tijdens een bijeenkomst van Vrouwen van Nu waren daar dames van Leefbaar 3B aanwezig. Er werd zeer duidelijk uitgelegd hoe de Voedselbank werkt in Rotterdam, maar de heer van uit Rotterdam kon niets vertellen over en of er een voedselbank is in Lansingerland.
Toen maar zelf op onderzoek uitgegaan en vragen gesteld aan een van de vrijwilligers van de Voedselbank Lansingerland. Er is dus wel een voedselbank in onze gemeente, elke vrijdag in Bergschenhoek. Men komt in aanmerking voor de voedselbank als men onder een bepaald netto inkomen per maand zit. Dit is het inkomen minus de vaste lasten. Aanvragen van de voedselbank gaan via de kerk of een sociale instelling, die ook screenen of men daadwerkelijk hiervoor in aanmerking komt. De kratten met boodschappen komen uit Rotterdam. Daar vult men met een groot aantal vrijwilligers deze kratten. In Lansingerland werken ongeveer 30 vrijwilligers bij de voedselbank, die onder leiding van twee coördinatoren. De boodschappenkratten voor Lansingerland worden door vrijwilligers op vrijdagmorgen in Rotterdam opgehaald. De kratten worden dus in Rotterdam gevuld met dat wat men daar krijgt van diverse kanten. Hier in Lansingerland wordt er vaak nog aangevuld met wat tuinders, bakkers en supermarkten over hebben. Vijf jaar geleden is de voedselbank in Lansingerland gestart met ongeveer vijftien klanten, dit is inmiddels toegenomen tot veertig en is al een tijd stabiel.
Tijdens een gesprek bij het bezoek aan de voedselbank ontdekten we dat er ook een kledingbank bestaat. Opgezet door één van de klanten. Babykleding onder de maat 74 wordt doorgesluisd naar de Stichting Slimme Boefjes. Ook kunnen gezinnen met een laag inkomen zich via de Voedselbank Lansingerland melden voor muzieklessen voor hun kinderen. Al met al doen vrijwilligers binnen onze gemeente hier mooi en goed werk.
Geef als eerste een reactie