Tijdens de commissie Samenleving van14 november 2024 heeft Leefbaar 3B, via woordvoerder Leon Erwich, haar visie gedeeld over het werkprogramma Vitaliteit, dat tot doel heeft Lansingerland gezonder en vitaler te maken. Hoewel wij het programma steunen, hebben wij aandacht gevraagd voor een aantal belangrijke punten om de impact te vergroten en beter recht te doen aan de Samenlevingsvisie.
Focus op Minder, Maar Effectievere Speerpunten
Het werkprogramma Vitaliteit bevat acht speerpunten, maar we pleiten voor meer aandacht op minder thema’s. Leon Erwich heeft namens Leefbaar 3B vier speerpunten naar voren gebracht die volgens ons de grootste impact hebben en op de lange termijn zeker voordeel kunnen opleveren:
1. Mentaal in Balans:
De druk op de mentale gezondheid van jongeren neemt toe. Door hen preventief te trainen in het omgaan met uitdagingen, versterken we hun mentale welzijn en voorkomen we toekomstige problemen. Op de lange termijn is hier veel gezondheidswinst halen.
2. Bewust over Risico’s van Middelengebruik:
Jongeren bewustmaken van de risico’s van alcohol, drugs, vapen en gokken, (gokken wat steeds zichtbaarder is door de reclame), met speciale educatie over financiën om schuldenproblematiek te voorkomen, maar met een duidelijke oproep aan ouders om hierin het goede voorbeeld te geven.
3. Gezond in Je Vel:
Het stimuleren van gezondere voeding bij sportverenigingen en het vergroten van bewustwording rondom gezonde keuzes, met ouders als cruciale partners in het bevorderen van een gezonde levensstijl bij kinderen. Tegelijkertijd pleiten we voor het tegengaan van ongezonde invloeden, zoals fastfoodlocaties in de buurt van scholen en sportvelden. Géén McDonald’s in Wilderszijde!
Gezonde keuzes, gezonde kansen!
4. Inclusief Sporten en Bewegen:
Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Dit versterkt de gezondheid, maar ook het gevoel van een “samen zijn” in Lansingerland. Denk aan laagdrempelige sportboxen in de buurt die bijdragen aan gezondheid én verbondenheid. Maar Lansingerland wil ook een rookvrije gemeente zijn, plaats “rookvrije generatie”-borden bij alle sportparken en chill plekken. Want die missen we nog
Betrokkenheid van Ouderen en Ouders
Leefbaar 3B ziet ouders als cruciale partners in het stimuleren van een gezonde levensstijl bij kinderen.
We vragen het college om ouders te stimuleren hun rol te pakken bij de opvoeding van gezonde kinderen. We missen de inspiratie door ouders, om hun kinderen een gezonde levensstijl bij te brengen. Zij moeten thuis een gezond, mentaal sterk en een stimulerende omgeving bieden met boeiende activiteiten.
Niet alles is de verantwoording van de gemeente, dat is te makkelijk.
Daarnaast willen wij ook de ouderen, die vaak nog vitaal en actief zijn, inzetten als rolmodellen in de gemeenschap. Zij kunnen hun ervaring delen en sociale verbindingen versterken door ze in te zetten bij workshops en buurtinitiatieven.
Ondersteuning voor Lokale Partners
Wij hebben onze zorgen uitgesproken over de financiële druk op sportverenigingen en welzijnsorganisaties. Stijgende kosten en afnemende subsidies maken het voor hen moeilijk om bij te dragen aan de vitaliteitsdoelen. Leefbaar3B heeft het college opgeroepen om:
– Samenwerkingspartners beter te ondersteunen.
– Onderzoek te doen naar extra subsidies of hulpmiddelen om kosten te verlagen.
– De samenwerking wederzijds voordelig te maken.
Tussentijdse Evaluaties
Hoewel de doelen voor 2040 ambitieus zijn, hebben wij gepleit voor tussentijdse evaluaties in de periode 2024-2027. Dit stelt ons in staat om de voortgang te monitoren, resultaten te meten en indien nodig bij te sturen.
Conclusie
Leefbaar 3B steunt de ambitie van het werkprogramma Vitaliteit, maar vraagt om focus, focus op ondersteuning en samenwerking om de doelen effectief te realiseren. Dit programma is niet alleen een taak voor de gemeente, maar vraagt de inzet van ons allemaal: samenwerkingspartners, raadsleden, inwoners, maar vooral ouders!
Samen bouwen we aan een gezond, vitaal en vooral Leefbaar Lansingerland.
Be the first to comment