Preventie Drank-Horecawet

Na akkoord van de raad wordt de komende 1,5 jaar gebruikt om – voor zowel handhaving als preventie – een completer beeld van het alcohol en drugsgebruik onder de jeugd in Lansingerland krijgen. Op basis van dit beeld zal worden bekeken op welke wijze handhavings- en preventieactiviteiten zo efficiënt en effectief mogelijk ingezet kunnen worden. Eigenlijk had reeds vóór 1 juli 2014 een preventie- en handhavingplan alcohol opgesteld moeten zijn. Wederom een bewijs dat het kennelijk nog steeds lastig is om een fatsoenlijke agenda te maken, maar wethouder Van Tatenhove beloofde afgelopen woensdag beterschap. Met de komst van de drie decentralisaties naar de gemeente was er te weinig tijd om ook nog aan het preventie- en handhavingplan Drank en Horecawet te werken.

In het raadsvoorstel werd gesproken over het feit dat aanvullend wordt ingezet op handhaving. Leefbaar 3B woordvoerder Jan van der Laan vindt dat handhaving een prima middel is, maar wel op de juiste locaties en volgens de juiste normen. De focus moet op preventie liggen. Niet alleen op het gebied van drank, maar ook op het gebied van drugs. Helaas heeft de gemeente een groot aantal belangrijke gegevens niet paraat waarbij de wethouder wijst naar de GGD, want die organisatie zou toch moeten vertellen hoeveel jongeren aan de drank en drugs zijn. De burgemeester merkte nog op dat dergelijk gegevens zeker niet bij de politie te halen zijn, want deze organisatie heeft het veel te druk met zichzelf. Wie zou de gegevens dan wel op kunnen hoesten? BOA’s? Ja, onze BOA’s gaan controles uitvoeren, maar ja, dan kunnen zij niet voor andere zaken worden ingezet! Ooit van meervoudig kijken gehoord? Een goed voorbeeld hiervan is, dat een BOA die op weg is naar een horecagelegenheid handhaaft op feiten die hij/zij onderweg tegenkomt. Ongetwijfeld ligt er op de route een plek waar veel overlast van jeugd is. Daar ga je als BOA langs, spreekt de jongeren aan en vervolgt zijn/haar weg om een horecalocatie te bezoeken. Hoe simpel kan het zijn!

In het kader van preventie moet stevig worden ingezet op de eigen verantwoordelijkheid van verenigingen, horeca en ouders. Leefbaar 3B blijft de ontwikkelingen rondom het Preventie- en Handhavingplan op de voet volgen.

1 Comment

  1. Al jaren geven wij als vereniging aan dat er iets mis is onder de jongeren met het oog op alcohol en drugs er word nooit op gereageerd !!!! eindelijk er gaat wat gebeuren dus.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*