Leefbaar 3B is heel blij met het voorstel een nieuw fietspad langs het Berkelsdijkje aan te leggen en verlichting aan te brengen langs de gehele fietsroute Rodenrijs-Zoetermeer.
Waarover gaat het?
> Het fietspad van station Rodenrijs naar de Boterdorpseweg langs het Annie MG Schmidtpark krijgt verlichting;
> Er komt een nieuw fietspad met verlichting parallel aan het Berkelsdijkje;
> Het fietspad vanaf het Berkelsdijkje/Oostersingel naar Zoetermeer langs het Annie MG Schmidtpark krijgt verlichting.
Hierdoor ontstaat een al jaren gewenste veilige, snelle, regionale fietsverbinding tussen Zoetermeer en Rodenrijs en verder naar Rotterdam. De totale investeringskosten zijn € 1.070.000,-. Alle complimenten voor wethouder Simon Fortuyn (Leefbaar 3B) die er voor heeft gezorgd dat de helft van de kosten voor de aanleg van de verlichting en het fietspad worden betaald door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De MRDH legde wel de koppeling tussen het vrijliggend fietspad langs het Berkelsdijkje en de verlichting langs de twee andere delen van het Landscheidingsfietspad. lees meer
Het voorstel kreeg ruim voldoende steun vanuit de gemeenteraad om het nieuwe fietspad en de verlichting langs het gehele Landscheidingsfietspad aan te leggen. Steun was er van de fracties van Leefbaar 3B, D66, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en PN. Door het nieuwe fietspad en de verlichting langs het gehele fietspad over de Landscheiding tussen Rodenrijs en Zoetermeer wordt de fietsveiligheid enorm verbeterd, met name ook van kinderen die naar het voortgezet onderwijs in Bleiswijk en Bergschenhoek fietsen. De drie andere partijen CDA, VVD en WIJ maakten een andere afweging tussen veiligheid van fietsers en financiën.
Een variant van de ChristenUnie om een klein deel van het fietspad over de Prins Bernhardlaan te laten lopen, wordt door de wethouder nog meegenomen in het overleg met de MRDH. Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk gaf aan dat de aanvankelijke voorkeursvariant van de fietsroute door het Annie MG Schmidtpark langs het zwembad achteraf gezien geen goede optie is geweest. Een regionale fietssnelroute dwars door een hoogwaardig recreatie- en verblijfsgebied is verkeersonveilig. Onveilig voor fietsers en onveilig voor de mensen die in het park spelen en verblijven. Als er evenementen zijn in dat deel van het park, zoals onlangs het feest 10 jaar Lansingerland, moet het regionaal fietspad worden afgesloten en dat kan niet bij een regionaal fietspad.
Van de combinatie auto’s en fietsen op het Berkelsdijkje wil de gemeenteraad af. In maart 2016 heeft de raad besloten dat de fietsers van het dijkje af moeten en een goede alternatieve fietsroute moet worden bedacht. En die goede nieuwe fietsroute gaat nu worden aangelegd op de strook grond tussen de weg op het Berkelsdijkje en de parallel lopende sloot bij het Huygensplantsoen.
Een stukje Prins Bernhardlaan is een slecht idee. Bij het einde van die laan zal men vrij zeker links om het water van het Huygenspark worden gestuurd om na nog 2 afslagen uiteindelijk uit te komen op de rotonde Berkelseweg/Oostersingel.