Adviesraad Sociaal Domein – Onafhankelijke cliëntondersteuning

inwonershulp_clientenondersteuningIn verzorgingshuis de Oudelandse Hof werd dinsdag 11 oktober een bijeenkomst gehouden door de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) Lansingerland. Centraal stond “Inwonershulp bij zorg” of te wel “Onafhankelijke cliëntondersteuning.” Gastsprekers waren: Mona Keijzer (lid 2de kamer voor het CDA), Mariëtte Teunissen (projectleider bij Zorgbelang Zuid-Holland) en Gerrit van der Meer (voorzitter Landelijke Cliëntenraad).

De bijeenkomst was voornamelijk gericht op de onafhankelijke cliëntondersteuner, iedere inwoner die zorg nodig heeft mag hem of haar raadplegen en/of meenemen naar contacten met de gemeente en bij het voeren van een zogenaamd keukentafelgesprek. Uit onderzoek is gebleken dat cliëntondersteuning geen duidelijke term is en ook niet overal in Nederland op dezelfde manier wordt ingevuld. Wat mag je verwachten, wat zijn de taken van de ondersteuner en hoe onafhankelijk is de cliëntondersteuner?

Mona Keijzer had het over de rechtspositie van verzorgden en mantelzorgers. Waar kunnen zij aanspraak op maken? Dit is nu niet goed geregeld, mede omdat bij de grote decentralisaties de taken te snel naar de gemeenten zijn overgegaan. Een heleboel inwoners die zorg nodig hebben, weten niet dat zij gebruik kunnen maken van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Dit kan een familielid en/of een mantelzorger zijn, maar het kan ook een cliëntondersteuner van MEE zijn. MEE is een stichting die onder ander in de gemeente Lansingerland actief is met het ondersteunen van inwoners die verminderd zelfredzaam zijn. lees meer

Mariette Teunissen van Zorgbelang had het over de wettelijke verplichtingen die de zorg met zich mee brengt. De rol van de cliëntondersteuner. De formele rol van de cliëntondersteuning ligt bij MEE en Zorgbelang. De informele rol ligt bij de ouderenadviseur en de ervaringsdeskundige coaches.

Gerrit van der Meer van de landelijke Cliëntenraad heeft gesproken over de onafhankelijke cliëntondersteuning die de gemeente moet geven en betalen. Gemeenten en aanbieders in heel Nederland worstelen met de onafhankelijke cliëntondersteuning. Hoe bied je het goed aan en hoe zorg je voor een goede samenwerking tussen formele en informele cliëntondersteuners?

In de gemeente Lansingerland wordt deze onafhankelijke cliëntondersteuning aangeboden door MEE. Er is een gemeentelijke verordening die wederzijdse belangen behartigt. De gemeente mag de cliëntondersteuners niet aansturen, want dan is er geen sprake meer van onafhankelijkheid van de cliëntondersteuner. Cliëntondersteuning is toegankelijk voor alle inwoners, maar richt zich op kwetsbare inwoners met een beperkte sociale zelfredzaamheid en die problemen hebben met het zelfstandig participeren in de samenleving.

Tot slot volgde een paneldiscussie waarbij Thea Stolwijk van de organisatie Ypsylon, Marijke Kruijt van de organisatie MEE en wethouder Ankie van Tatenhoven aanschoven om te discussiëren en tips te delen met de aanwezigen in de zaal.

Het was al met al een zeer verhelderende avond waar veel duidelijkheid werd gegeven ten aanzien van de onafhankelijke cliëntondersteuner.

Namens Leefbaar 3B waren Nicole Lengkeek, Jan Pieter Blonk en Leon Erwich aanwezig. De avond werd uitstekend geleid door de voorzitter van de ASD, Nick Steenkamp.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*