De fracties van GL, CDA, D66 en Leefbaar 3B hebben een bespreekstuk “Toekomstbestendig bouwen” geagendeerd voor de raadscommissie Ruimte. Wat is dat toekomstbestendig bouwen?
Toekomstbestendig bouwen betekent dat er voor wordt gezorgd dat huizen energie-efficiënt zijn, bestand zijn tegen klimaatverandering en waarin onze inwoners comfortabel en betaalbaar kunnen wonen. Het vraagt om innovatie, zoals het gebruik van hernieuwbare bouwmaterialen, energieneutrale bouwmethoden en duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Tegelijkertijd moeten we kijken naar de levensduur van gebouwen: bouwen we voor de korte termijn, of creëren we duurzame en toekomstgerichte woonomgevingen? Toekomstbestendig bouwen gaat dus over thema’s als hergebruik van materialen en biobased (o.a. bouwen met hoofdzakelijk hout), klimaatadaptief, energiebewust en waterbewust bouwen.
Naar verwachting worden de komende 10 tot 15 jaar nog zo’n 8.000 tot 11.000 woningen in Lansingerland gebouwd. De bouw van een huis kan je maar 1x goed doen. Ga je later de woning verbeteren dan kost dat verschrikkelijk veel extra geld. Goede materialen en een laag energiegebruik leidt tot een toekomstbestendige woning of gebouw.
Leefbaar 3B woordvoerder Jan Pieter Blonk gaf aan dat vanaf nu zo veel mogelijk woningen toekomstbestendig moeten worden ontworpen en gebouwd. Dat toekomstbestendig bouwen duurder zou zijn, is maar de vraag. Ontwikkelaars en aannemers hebben ook belang bij toekomstbestendig bouwen.
Een slecht voorbeeld is de enorme hoeveelheid huizen die na de Tweede Wereldoorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw zijn gebouwd. De kwaliteit van die woningen was veelal slecht, hetgeen er toe heeft geleid dat zo’n 20 à 30 jaar later het overgrote deel van die woningen is gesloopt. Een forse kapitaalvernietiging. Nu niet toekomstbestendig bouwen zal weer leiden tot sloop in de nabije toekomst en dat moeten we niet willen.
Vanwege het huidige enorme tekort aan woningen is de verleiding om sneller te bouwen met mindere kwaliteit groot, maar dat moeten we niet willen. Het is financieel en bouwtechnisch ook niet nodig.
Kortom. Toekomst bestendig bouwen! Doen! Alle fracties en het college zijn het daar over eens.
Be the first to comment