Acht Koninklijke Onderscheidingen

Lintjesregen 26 april 2017

Burgemeester Pieter van der Stadt heeft op 26 april, een dag voor Koningsdag, in het gemeentehuis van Lansingerland acht Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt.

“Ik vind het een grote eer dat ik vandaag aan acht inwoners van Lansingerland een Koninklijke Onderscheiding mag uitreiken.” Deze acht inwoners van Lansingerland worden met deze onderscheiding bedankt en geëerd voor hun jarenlange inzet voor de samenleving. De burgemeester: “Ik zeg, denk ik niets teveel, als ik hen de smeerolie van onze gemeente noem. Zij zorgen er mede voor dat mensen graag in Lansingerland willen wonen en er ook blijven wonen.”

De bijzondere prestaties van deze acht mensen en hun werkzaamheden daarvoor zijn niet onopgemerkt gebleven. Besturen van organisaties en inwoners hebben hen voorgedragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Uit alle voorstellen blijkt dat de verdiensten van de decorandi breed gedragen worden. Het gaat hier echt om een erkenning van persoonlijke verdiensten, om de figuurlijke ‘Kroon’ op het vrijwilligerswerk.

Voorafgaand aan het opspelden van de Koninklijke Onderscheiding was een persoonlijk filmpje te zien van de acht gedecoreerde inwoners.

Alle acht zijn benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Wie zijn die acht vrijwilligers? lees meer

Gerard de Bruijn

Gerard de Bruijn is voorgedragen door Tineke van der Knaap, een van de leden van het kerkkoor Lesito. Gerard heeft zich z’n hele leven ingezet voor diverse organisaties waaronder een muziekvereniging, een school en meerdere toneelverenigingen. In 1993 heeft hij het Rooms-Katholieke koor Let’s Sing Together (Lesito) in Bleiswijk opgericht en is sindsdien ook dirigent. Gerard is ook actief betrokken bij de organisatie van de kerstbijeenkomst “Christmas Eve” en initiator/organisator van de Bleiswijkse versie van The Passion.

Jeanne Bunnik.

Jeanne Bunnik is voorgedragen door Johannes Bult, jarenlang koster van de RK kerk in Bleiswijk. Jeanne wordt gezien als een duizendpoot, die altijd bereid is de handen uit de mouwen te steken. Zij verricht vanaf 1981 tot heden vrijwilligerswerk voor de kerk en de parochie in Bleiswijk. Ze zingt in het zangkoor Caecilia en bereidt de wekelijkse repetitie voor. Daarnaast zoekt ze wekelijks de liederen voor de mis op en helpt vanaf 1986 met het maken en bezorgen van het parochienieuws. Jeanne maakt eens in de zes weken de kerk schoon. Naast haar vrijwilligerswerk voor de kerk begeleidt ze verstandelijke beperkte mensen bij het zwemmen en dansen en fietst ze bij mooi weer met hen op een duofiets.

Henk en Jeanne van der Burgt

Dochter Sonja heeft voor hun jarenlange vrijwilligerswerk de onderscheiding voor haar beide ouders aangevraagd.

Jeanne van der Burgt is van 1978-2005 vrijwilliger geweest bij het Nederlands Rode Kruis. Zij heeft onder meer 15 keer gehandicapte mensen begeleid en verzorgd bij boottochten op de Henri Dunant. Verzorgde twee keer per maand de EHBO op beurzen en concerten en tijdens de wielerzesdaagse in Ahoy Rotterdam. Zij vervoerde wekelijks gehandicapte mensen van en naar vakantiehuizen van het Rode Kruis. Voor haar werk bij het Rode Kruis heeft ze van die organisatie verschillende blijken van waardering ontvangen. In 2005 is Jeanne gestopt met haar werk voor het Rode Kruis. In 2007 heeft ze haar vrijwilligerswerk weer opgepakt. Ze is vrijwilliger geworden in de Oudelandse Hof in Berkel en begeleidt gehandicapten deelnemers bij de rolstoelvierdaagse.

Henk van der Burgt is vanaf 1980 tot 2005 vrijwilliger geweest bij het Rode Kruis. Hij heeft samen met zijn echtgenote de EHBO-posten bij grote evenementen bemand in Ahoy en was als EHBO’er present bij alle wedstrijden van Feyenoord. Daarnaast heeft hij mensen met een beperking terzijde gestaan tijdens boottochten op de Henri Dunant. Henk heeft ook gehandicapte mensen vervoerd naar vakantiehuizen en speciale koopavonden van de Bijenkorf. In 1992 heeft hij meegewerkt aan het eerste vluchtelingentransport na het uitbreken van het conflict in voormalig Joegoslavië. Vanaf 2007 werkt hij als vrijwilliger in de Oudelandse Hof en bij de Rolstoelvierdaagse.

Marianne en Herman Fijan

Dochter Marlies nam het initiatief samen met haar broer en twee zussen om hun vader en moeder, vanwege hun lange staat van dienst als vrijwilliger voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

Marianne Fijan zet zich al 35 jaar in voor de Hervormde Kerk in Bleiswijk. Vanaf 1980 heeft zij de functie uitgeoefend van ouderling, bezoekzuster, organisator van de catechese, jeugddiensten, najaarsmarkten en vakantiebijbelclubs. Daarnaast is ze in 2008 begonnen als vrijwilligster in het verzorgingstehuis De Tuinen in Bleiswijk en heeft ze tussen 2009 en 2013 elke week gekookt voor dementerende ouderen in de Oudelandse Hof in Berkel.

Herman Fijan is net als zijn vrouw al sinds 1985 vrijwilliger binnen de Nederlandse Hervormde Kerk in Bleiswijk. Hij heeft zich onder meer ingezet als jeugdouderling, ouderling, en was secretaris van het college van kerkrentmeesters. Vanaf 1995 is hij vrijwilliger bij de stichting Kinderhulp Roemenië. Herman is een van de chauffeurs van de vrachtauto’s die hulpgoederen naar dit land brengen. Daarnaast is hij van 2009 tot 2016 secretaris geweest van het Groot Nederlands Mannenkoor, waarbij hij onder andere verscheidene optredens in het buitenland heeft georganiseerd.

Hans Hulshof

Pieter Zonneveld, vice-voorzitter EHBO-vereniging Bleiswijk heeft de onderscheiding aangevraagd. Hans Hulshof is sinds het jaar 2000 tot heden voorzitter van de EHBO-vereniging Bleiswijk. Hij geeft onder meer EHBO-lessen op de basisscholen, waarbij hij veel werk maakt van zijn presentaties. Verder maakt hij de lesroosters, organiseert hij gastsprekers voor bij de lessen en is hij materiaalbeheerder. Hans is ook altijd aanwezig als EHBO’er bij het Huttendorp in Bleiswijk. Verder heeft hij als vrijwilliger gewerkt bij het Vrijwilligersinformatiepunt in Lansingerland en is hij ook actief als vrijwilliger bij Huize St. Petrus in Berkel.

Dirk Stolk

Zijn echtgenote heeft hem voorgedragen. Dirk Stolk is een veelzijdig vrijwilliger. Hij is sinds 1985 vrijwilliger bij de Hervormde Kerk in Bleiswijk, eerst als ouderling en nu nog als lid van het bezoekteam. Vanaf 2003 is hij nauw betrokken bij de Stichting Welzijn Lansingerland, onder meer als sleutelbeheerder van ontmoetingscentrum De Smitshoek. Al dit vrijwilligerswerk combineert hij sinds 2005 met het verzorgen van de dieren bij de Dierenweide in Bergschenhoek. Naast de verzorging opent en sluit hij de Dierenweide en pleegt klein onderhoud. In 2014 is hij begonnen als vrijwilliger bij woon-zorgcentrum De Rozenhoek in Bergschenhoek.

Bestuur en gemeenteraadsfractie van Leefbaar 3B feliciteren de acht inwoners van Lansingerland hartelijk met hun Koninklijke Onderscheiding.

Als u op de naam van de decorandi klikt kunt u het filmpje bekijken.

Op de foto van links naar rechts. De heer J.H. van der Burgt, mevrouw A.W. van der Burgt – Warner, de heer J. Hulshof, de heer G.P. de Bruijn, mevrouw A.I.M. Bunnik – Moons, de heer H. Fijan, mevrouw M.J. Fijan – Rodenburg, de heer D. Stolk

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*