Cultuursnuiven in Gouda en Zeeland

Samen met de historische verenigingen, de directie van de bibliotheek Oostland, wethouder Ankie van Tatenhoven, de betrokken beleidsmedewerkers zijn raadsleden van Lansingerland op een oriënterend werkbezoek geweest om het lokale Lansingerlandse cultuurbeleid vorm te geven. Voor Leefbaar 3B waren Marjolein Gielis, Henk Meester en Leon Erwich van de partij om een aantal eigentijdse culturele locaties te bezichtigen.

Voor het eerste bezoek ging het richting Gouda, waar een bezoek is gebracht aan de Chocoladefabriek, waarin sinds 2014 de Stadsbibliotheek Gouda, samen met haar partners het Streekarchief Midden-Holland, de Drukkerswerkplaats Gouda en Kruim – Eten & Drinken, een onderkomen heeft gecreëerd. Dit geeft een nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek. Je kunt er terecht om te kijken, te lezen, te delen en door de geurige koffie te proeven.

 

 

 

 

 

 

 

lees meer

Door dit samengaan zijn de gezamenlijke bezoekers aantallen gestegen. Waar vroeger in de bibliotheek de stilte en serene rust alleen werd verstoord door het omslaan van een bladzij, is hier een inspirerende en dynamische omgeving ontwikkeld waar altijd iets te doen en te ontdekken is. Een plek waar je op zoek kunt gaan naar de historische informatie over je gemeente. In De Drukkerswerkplaats kun je terecht voor het zetten en drukken van mooie grafische producties.

Met de Bibliotheek Wise app kun je al je bibliotheekzaken regelen. Een openingstijd van (zo werd gezegd) “9 dagen per week van 9:00 – 9:00 uur” met circa 9000 bezoekers per week en een jaarlijkse exploitatie van € 2,2 miljoen waarvan € 1,7 miljoen subsidie en door het publiek en een vakjury in november 2015 gekozen tot de beste Bibliotheek van Nederland geeft de kwaliteit aan van de bibliotheek van de toekomst, die al is gerealiseerd in Gouda.

Vandaar snel de bus in en onderweg naar Middelburg, waar een bezoek gepland is aan het Zeeuws Museum. Waar je normaal in een museum bescherming, bewaking en allerlei voorzorgsmaatregelen aantreft, is dit museum nog open en puur met als motto “Vertrouwen geven, lokt vertrouwen uit.”

De leuke en enthousiaste manier waarop onze groep uit Lansingerland in het museum is rondgeleid, gaf een prima beeld en de sfeer weer van de belevingswereld in het museum. Met een eigentijdse handwerkafdeling die met bomen uit de buurt, op ouderwetse manier met pen en gat verbinding nog ambachtelijk Zeeuwse stoelen produceert. Ook hier wordt hard gewerkt om op een eigentijdse manier, nieuwe generaties te verbinden met het Zeeuws erfgoed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als huiswerk kregen we een handwerkopdracht mee voor het vouwen van een Zuid-Bevelandse protestantse muts.

Als laatste stond een bezoek aan Libris boekhandel de Drvkkery in Middelburg gepland. De winkel op deze locatie heeft in niets meer te maken met de huidige gedachte over een boekwinkel. De Drvkkery is meer dan alleen een boekhandel. Het is met zijn 600.000 bezoekers per jaar voor Middelburg en omgeving een culturele ontmoetingsplek. Met een toeristeninformatiepunt, een brasserie, een afdeling met muziek op vinyl en natuurlijk nog de vertrouwde afdeling met boeken. Ondanks de grote oppervlakte is de Drvkkery sfeervol en simpel onderverdeeld in kleinere ruimtes waar overzichtelijk per onderwerp of categorie de bezoeker in alle rust kan zoeken naar zijn favoriete titel.

 

 

 

 

 

 

Na de rondleiding is de groep uit Lansingerland door Brasserie De Drvkkery onthaalt op een lekkere versnapering, waarna alle deelnemers terug wandelde naar de parkeerplaats waar de bus richting gemeentehuis Lansingerland klaar stond.

In de bus kon iedereen al vast nadenken over de mooie voorbeelden die dag opgedaan in Gouda en Zeeland en ongetwijfeld ook vol ideeën voor de nieuw op te stellen nota Kunst en Cultuur in Lansingerland.

2 Comments

  1. Als geschiedenis ook tot het culturele kader behoort dan valt er in de Gouda veel cultuur op te snuiven !
    Mijn vroegste jeugdherinnering aan Gouda is die van het zomer carnaval van omstreeks 1950 met de aangenaam-zoete lucht op de markt door het bakken van stroopwafels in veel kraampjes.
    Ik mocht met mijn opa uit Hekendorp naar Gouda en op de terugweg mocht ik een glijvlucht maken in het vliegtuig van de speeltuin in Haastricht, alvorens het klompjesvrouwtje genaamd ‘Miet’ ons op het pontje bij het Gabriel-klooster weer overzette naar de andere kant van de Ijssel.

    Allereerst heeft Gouda dat juweel van een stadhuis in de flamboyant gothische bouwstijl , uit de Herfstij van de middeleeuwen toen Maximilaan van Habsburg regent van de Nederlanden was.

    Op de markt staat het Waaggebouw waarin in 1865 de laatste doodstraf voltrekking plaats vond. Alle boeren uit de omgeving reden -samen met de boerin op hun zondagse sjees- naar de Goudse markt om een plek met goed uitzicht te bemachigen voor het Waaggebouw bij het ophangen van de paardendief- uit naam van het Wettig Gezag.

    Wie Gouda bezoekt moet die gebrandschilderde ramen van de Grote Kerk ( St Janskerk) gezien hebben en het prachtige orgel hebben beluisterd , als de organist zijn bevlogen ‘moments musicaux’ had en met veel handen- en voetenwerk de fuga’s van JS Bach of de chromatisch fascinerende orgelwerken van Cesas Franck of Max Reger speelde .

    Onder de vele taferelen ook fraaie brandschilderingen bekostigd door koning Philips II en door Landsvrouwe Margaretha van Parma.
    Dat nog uit de periode voor de ‘Acte der Verlatinghe’, waarin de koning werd afgezworen en Alva uit gram het stedeke Oudewater liet uitmoorden.

    De oplettende bezoeker van de Grote Kerk zal de grafsteen in het midden gangpad in de kerk niet zijn ontgaan met het opschrift ‘Hier leyt het overschot van Dirk Volkertz Coornhert’.
    Dus van de humanist-theoloog en jurist Coornhert die zich beijverde voor het afschaffen van wrede lijfstraffen en aldus bijdroeg aan een verdere beschaving van onze geest.

    Een goede afsluiting van een cultureel-historisch bezoek aan de goede stad Gouda is natuurlijk het pannekoeken huis tussen de markt en de Grote Kerk !

    Niet in Gouda zelf maar in Hekendorp ( ‘Goejanverwelle’) staat nog steeds het sluis-huis van de Wierike naar de Ijssel waar Willemien van Pruisen -de vrouw van stadhouder Willem de Vijfde door de Goudse patriotten werd staande gehouden. Waarom dat sluishuis- aan een touristische ANWB fietsroute – nooit werd omgebouwd tot een museum is mij een raadsel .
    Want alleen het spotliedje over de gevolgen van de aanhouding van Willemien door de Goudse patriotten is gebleven.

    ‘Hup Marianneke – stroop in ‘kanneke -laat de poppetjes dansen-vroeger was de pruis in ‘land en nu de kale fransen.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*